Tackera: Od začátku podnikání k vítězství v Nastartujte se

07. srpna 2023Rozhovory s vítězi

Bratranci Daniel Dlabaja a Michal Formel se vrhli do podnikání a přišli s projektem Tackera, se kterým vyhráli loňský ročník soutěže Nastartujte se.

tackera-rozhovor-01

Bratranci Daniel Dlabaja a Michal Formel se vrhli do podnikání a přišli s projektem Tackera, se kterým vyhráli loňský ročník soutěže Nastartujte se. Dokázali, že jejich povzbuzující nápoje vyráběné zásadně z přírodních ingrediencí jsou to, co lidé chtějí. Oba si zakládají na udržitelných hodnotách, které jsou nedílnou součástí jejich výrobního procesu. Jak se po roce daří Tackeře a jak celý tento podnikatelský příběh začal?



Co vás nakopnulo k tomu začít podnikat? A proč jste šli cestou přírodních energetických nápojů?

Vždycky jsme spolu s bratrancem chtěli vytvořit něco, kde bychom se mohli realizovat a dát do toho to nejlepší z nás. Mít něco svého, co můžeme budovat od samého začátku. Věřím, že pokud by to nebyla Tackera, tak dřív nebo později by přišlo něco jiného. Každopádně se to tak nějak sešlo a napadlo nás vytvořit energy drink v takové formě, která na trhu ještě nebyla. Zpočátku nás asi ani nenapadlo, jak velký přesah může Tackera mít.

Jaké byly začátky podnikání? Jak jste oslovili první zákazníky?

Těžké. Ostatně asi jako u každého. Žádný progres nebo posun vpřed se neobejde bez problémů a u nás tomu nebylo jinak. Nejtěžší cesta ale určitě vedla k tomu, abychom vůbec mohli první produkt prodat. Vzhledem k tomu, že se jedná o potravinový doplněk, tak byl ten proces celkem zdlouhavý a náročný. Navíc jsme neměli žádné předchozí zkušenosti. Věděli jsme ale, co chceme a zatím jsme si taky šli.

Jakým způsobem jste dosáhli optimální chuti a účinnosti ve vašich nápojích bez použití umělých přísad?

Testováním, testováním a dalším testováním. Na začátku nás to stálo nemalé peníze a spoustu času a energie, než jsme se dostali k nějakému jádru základních složek a ingrediencí. Ve skutečnosti to je ale nikdy nekončící proces a neustále přemýšlíme, jak bychom mohli dané věci vylepšovat. Zároveň se do toho posouvá i věda, výzkum i nároky, takže je potřeba být „ve střehu“ a nezaspat, aby nám neujel vlak. Potom by se to už těžce dohánělo.

Podstatou vašeho podnikání jsou přírodní suroviny a udržitelnost. Jak velkou roli tyto hodnoty mají pro vaše podnikání?

Je to tak. Když vymýšlíme nějaké nové produkty či příchutě, tak se chceme držet toho, co Tackera vlastně je. Zdravá alternativa ke klasickým energetickým drinkům. Bez umělých barviv, aromat a konzervantů. Balená v ECO friendly a plně recyklovatelných sáčcích. To je směr, kterým jsme se rozhodli vydat. Kolikrát si ale zanadáváme, že použít nějakou chemii by v některých aspektech bylo mnohem jednodušší. Pracovat například s přírodním aromatem totiž není žádná sranda. Naštěstí jde vždy jen o takový chvilkový výlev emocí, ale pak je všechno v pohodě. Nebylo by to fér vůči zákazníkům, značce a nám samotným dělat ústupky a ulehčovat si to, takže vždy najdeme řešení na jakoukoli výzvu.

Minulý rok jste zvítězili v soutěži Nastartujte se. Co vás motivovalo se do soutěže zapojit?

Nastartujte se je výborná příležitost pro začínající firmy. Je super, že něco takového a na tak vysoké úrovni existuje. Celá ta jízda soutěží byl jeden velký zážitek zakončený parádním kulturním galavečerem. Pokaždé, když na to vzpomínám, tak mám skoro husí kůži. Je to něco speciálního, co už se asi nebude opakovat a vítězství pro nás byla ohromná čest a zároveň závazek, abychom nezklamali a dál poctivě pracovali. Soutěž se pyšní kvalitní historií a ojedinělými, velice úspěšnými projekty, ke kterým bychom se rádi zařadili i my.

 

V čem vám vítězství v soutěži pomohlo nejvíc? Podařilo se vám za poslední rok zvýšit tržby a zviditelnit se?

Určitě, ten posun za poslední rok je velký. Nám opravdu moc pomohl finanční grant od KB, který nám vyřešil problém s cash-flow. Naráz jsme mohli nakupovat mnohem více zboží na sklad, investovat do výrobních procesů a marketingu, což zpětně vidím jako jeden z těch našich hlavních milníků/game-changerů. Zkrátka nám to pomohlo roztočit to kolo v mnohonásobně vyšších číslech než do té doby. I mediální stránka věci je moc dobře zpracovaná a určitě nám to dodalo na důvěryhodnosti a pokud o nás do té doby někdo pochyboval nebo nás nebral vážně, tak tím se to změnilo.

Jakou radu byste dali začínajícím podnikatelům?

Ať si jdou neustále za svým. Jestliže jim někdo začne dávat nějaké rady, tak ať si to vyslechnou, zpracují a určitě to může pomoct. Ale pokud jim to začne měnit směr, kterým chtějí jít oni, tak je to špatně, protože po nějaké době se to může vrátit jako bumerang. Je to jejich projekt a nikoho jiného. A hlavně trpělivost. Ty pády/faily přijdou vždycky, ale když jde člověk pokorně a ambiciózně tam, kam má, tak i ten vesmír mu pomůže.

Máte konkrétní podnikatelskou vizi? Čeho chcete dosáhnout příští rok? A můžeme se těšit na další příchutě?

Vizi máme dlouhodobou, bez toho by to nešlo. Konkrétní cíle na další rok také, ale já jsem hodně pověrčivý, takže nerad takové věci říkám nějak nahlas. Určitě by tam měly být nějaké novinky. Pro nás je však největší výzva prorazit v zahraničí. Máme již vytipovanou jednu zemi, kde věříme, že bychom mohli udělat velké věci. Pokud se nám to podaří, mohl by to pro nás být další velký krok dopředu. Stát se ale může cokoliv.

Chcete na závěr čtenářům něco vzkázat?

Nepřehlížejte toho kreativního a tvůrčího ducha, kterého máme všichni v sobě.

tackera-rozhovor-02.jpg

tackera-rozhovor-03.jpg

tackera-rozhovor-04.jpg