JAK SE DAŘÍ PROJEKTŮM 8. ROČNÍKU NASTARTUJTE SE - valuté

27. května 2021Články

Přinášíme vám příběh Alexe Krátkého, který se v roce 2020 zúčastnil soutěže Nastartujte se. Jak svou účast hodnotí a jak se za poslední rok posunul? To se dozvíte v tomto článku. Nezapomeňte se také podívat na aktuálně přihlášené projekty a podpořte svého favorita svým hlasem.

Valute

Projektu Nastartujte se jsem se zúčastnil již v minulém ročníku s aplikací valuté, kdy jsem se o projektu dozvěděl skrze reklamu. Řekl jsem si, že bych to mohl zkusit, a tak jsem vyplnil přihlášku. Bohužel to nevyšlo, ale to nezměnilo mé přesvědčení ve vývoji aplikace pokračovat. Jako první jsem se rozhodl změnit vzhled aplikace, protože jsem usoudil, že není až tak přehledný, jak jsem původně plánoval, a jelikož se zatím jednalo o návrh, nebylo to nic složitého. Dále jsem se pustil do dalšího researche, stanovil jsem si priority, tedy jaké funkce bych chtěl do začátku v aplikaci mít, jaké přibudou v budoucnu a jaké odstraním. Ano, odstraním – měl jsem vymyšleno opravdu hodně funkcí s tím, že ne všechny byly snadno realizovatelné, a hlavně když jsem nad nimi zpětně přemýšlel, moc lidí by je nejspíše nevyužilo. To byla jedna z věcí, které jsem si díky Nastartujte se uvědomil, protože jsem si položil otázku, jestli by to pro lidi doopravdy bylo přínosné. Dokonce jsem se zeptal i pár známých, co si o konkrétních funkcích myslí a jestli by je užívali, nebo by bylo spíš víc na škodu je tam mít.

Poté co jsem si takto stanovil priority, jsem se mohl pustit do stavby takzvaného MVP (česky minimální životaschopný produkt). Původně jsem totiž měl dojem, že si nejdříve musím všechno navrhnout a předpřipravit dopředu (jinak řečeno, vytvořit všechny funkce API, tj. aplikačního rozhraní, s kterým pak samotná aplikace bude pracovat). Jenomže to je poměrně zdlouhavý proces a progres tam bez samotné aplikace téměř vidět není, takže mě to dostatečně nemotivovalo vyvíjet aplikaci dále. Ale s novým přístupem mě motivuje aplikaci vyvíjet dále a s větším nasazením, jelikož vždy vidím výsledek.

Od září minulého roku, kdy jsem se do soutěže přihlásil, jsem vytvořil funkční alfa verzi mé aplikace, kterou bych v rámci následujících dvou měsíců chtěl poskytnout několika desítkám lidí, kteří se zaregistrují zadáním e-mailu na stránce aplikace, abych od nich dostal zpětnou vazbu, protože to si myslím, že je velmi důležité. Aktuálně aplikaci testuji pouze já a ještě člověk, kterého jsem potkal na začátku roku a bude mi v budoucnu pomáhat s marketingem.
Na závěr bych chtěl všem účastníkům popřát hodně štěstí a říct jim, že pokud se vám nepodaří vyhrát, tak to rozhodně nevzdávejte. Důležité je si vždy utřídit priority a dělat věci po částech, nikoliv najednou.