Co se vyplatí promyslet, než se pustíte do vlastního podnikání?

03. března 2023Rady a tipy

Být sám sobě vlastním pánem. Dělat si věci po svém. Organizovat si čas podle sebe. Vydělávat spoustu peněz. Ano, k tomu všemu vám může pomoci vlastní podnikání. Jenže je tady i odvrácená strana v podobě bezesných nocí, přemýšlení, kde vezmete peníze na zaplacení účtů a neustálé hledání cest. Zkuste proto své nadšení ještě chvilku pozdržet a promyslete následujících pár bodů.

o-marketingu-malych-a-strednich-firem_1

Máte plán?

Máte nápad na podnikání, což je základní předpoklad podnikatelského úspěchu. Víte ale, co všechno budete muset zařídit? Zkuste svůj nápad více rozpracovat do podoby podnikatelského plánu, který vám dá lepší představu o tom, co vás čeká. Při jeho sestavování se budete muset zamyslet nad potenciálními zákazníky, fungováním vašeho byznysu, sezónností, riziky i potřebnými finančními toky. Získáte tak mapu, podle které se můžete vydat na cestu. Více k problematice podnikatelského plánu najdete např. na portálu ipodnikatel.cz.

Co na to vaši blízcí?

Plán máte hotový. Promysleli jste také, jak vaše nové podnikatelské aktivity ovlivní vaše blízké? Počítejte s tím, že začátky podnikání nebývají jednoduché. Než si vaše podnikání sedne, bude vám chybět čas na ostatní aktivity a často i peníze. To ale nemusí souznít s představami vaší rodiny. Proto je potřeba si v klidu sednout s celou rodinou a hned na začátku si říct, podle jakých pravidel budete nově fungovat. Vyjasněte si představy a očekávání všech, kterých se vaše podnikání dotkne. Určitě byste měli společně probrat otázky typu:

  • co od podnikání očekáváte, proč do něj jdete,
  • kolik času budete věnovat práci na svém nápadu a kolik rodině,
  • jak se budou odrážet vaše nové aktivity v péči o děti,  
  • jak dlouho si můžete dovolit podnikání rozjíždět a kolik peněz můžete maximálně utratit, abyste neohrozili finanční stabilitu rodiny,
  • kdy musí vaše podnikání začít nést první výsledky,
  • jaký bude ústupový plán, pokud se vám nebude dařit.

Neuškodí, když si to všechno pěkně sepíšete. Utřídíte si myšlenky a zároveň budete mít plán. A když už se pak do podnikání dáte, dobře si pohlídejte, zda dodržujete všechny dohody, které jste s vašimi blízkými udělali a zda se společně otevřeně bavíte i o případných komplikacích, které realita všedního dne zcela jistě přinese. Předejdete tak spoustě nepříjemností.

Budete podnikat sami, nebo s partnery?

Ve dvou je cesta vždy veselejší a platí to i pro cestu podnikatelskou. Mít s kým sdílet radosti a strasti, které život podnikatele přináší, je k nezaplacení. A kdo by se na to hodil lépe než členové vlastní rodiny či nejlepší kamarádi. Může být. Ale stejně tak se může velmi dobře stát, že až opadne první nadšení a přijdou problémy (a ony přijdou), zůstane podnikatel sám jako kůl v plotě, s rozpadlou rodinou a rozhádanými bývalými kamarády. Stejně tak jsou častě případy, kdy nejlepší kamarád odešel i s celou firmou, kterou jste pracně společně budovali. 

Dobře proto rozvažte, komu a jakou nabídku spoluúčasti na vašem podnikání dáte. Zamyslete se nad tím, čím by daný člověk mohl vaše podnikání obohatit. Proč byste jej jako společníka chtěli, jaké budou jeho přínosy a zda jsou tyto přínosy úměrné případným rizikům.

Pokud se rozhodnete, že to dává smysl, opět si s daným člověkem sedněte a otevřeně si promluvte o očekáváních, a především možnostech všech zúčastněných stran. A protože štěstí přeje připraveným, nespoléhejte na ústní dohody. Všechny dohody si vzájemně písemně potvrďte tak, jako byste to dělali s kýmkoliv cizím. Vymezte si kdo, co, kdy, jak a za kolik. Zejména to platí, pokud jde v dohodě o peníze, způsob rozhodování a podíly na společné firmě.

Peníze do začátku?

Peníze na rozjezd podnikání bývají nejčastějším kamenem úrazu začínajících podnikatelů. Zároveň jsou nezanedbatelná rizika, která plynou zejména z přechodu ze zaměstnání s jistotou alespoň nějakého příjmu, na volnou nohu bez zaručeného příjmu a pořízením si případných úvěrů.

Vždy si proto hned na začátku udělejte finanční rozvahu. Jaké jsou vaše životní minimální náklady? Jak dlouho je pokryjí vaše úspory, když se vám nebude dařit generovat peníze z podnikání? Co se stane, když úspory dojdou? Pokud vám tato čísla nebudou vycházet, zvažte, zda s podnikáním ještě chvíli nepočkat, případně zda by se dalo rozjíždět postupně. Třeba tak, že začnete podnikat při práci. Ano, bude to náročné, ale pořád vám zůstává otevřená ústupová cesta.

Do začátku mohou s financemi pomoci i banky, které v podpoře začínajících podnikatelů ušly velký kus cesty. Dnes tak máte možnost zvýhodněných nabídek financování určených přímo pro začínající podnikatele. Příkladem může být kontokorent pro podnikatele, kreditní karta, nebo Profi úvěr Start Komerční banky, kdy si můžete půjčit na rozjezd podnikání až 1 milion korun. Ale jak bylo již řečeno, nezapomeňte, že každý úvěr bude potřeba jednou splatit.

Když už jsme u těch peněz, zvažte oddělení „firemních“ a osobních peněz. Toto platí zejména pro OSVČ, které mohou utržené peníze používat pro osobní spotřebu. Ideálně si založte zvlášť účet pro transakce z podnikání a své vlastní peníze mějte na svém osobním účtu.

Nezapomínejte také na rezervy. Jakmile začnete generovat první volné peníze, začněte cíleně vytvářet finanční polštář, které pomohou překonat období, kdy se zrovna nedaří.

Živnost nebo společnost?

Na formě podnikání záleží. Ať už se rozhodnete pro dráhu OSVČ, nebo své podnikání zastřešíte společností, měl by to být promyšlený krok, kdy zvážíte všechny výhody a nevýhody. Od vašeho rozhodnutí se budou odvíjet zřizovací náklady, povinnosti podnikatele, možnosti nakládání s utrženými penězi a majetkem, (ne)povinnost účetnictví, způsob danění, ručení za závazky a další. Vyplatí se proto hned na začátku si o tomto něco zjistit. Začít můžete třeba ve článku, kde jsou základní výhody a nevýhody jednotlivých forem popsány.   

Pokud se rozhodnete založit si živnost, vaše další kroky povedou na živnostenský úřad. V případě, že zvolíte variantu společnosti, budete kromě toho muset ještě společnost nechat zapsat do obchodního rejstříku. Pokud nechcete zbytečně ztrácet čas spojený s administrativou a peníze za služby notářů, můžete využít nabídku založení firmy pouze za zákonné poplatky, kterou nabízí Komerční banka svým klientům.