Jak financovat začátek podnikání?

03. března 2023Rady a tipy

Na rozjezd každého podnikání, i toho malého, potřebujete peníze. Něco bude stát vaše živobytí, něco nejspíš zaplatíte za nákup vybavení a techniky. K tomu se přidají prostory, materiál, energie, pohonné hmoty, odvody, daně, nějaký ten marketing, účetnictví a spousta dalších věcí. Z čeho všechny tyto věci začínající podnikatelé financují?

4-zpusoby-jak-muzete-nechat-vase-stranky-vydelavat_2

Obecně, pro rozjezd firmy, ale i živnosti, potřebujete počáteční investici, základní kapitál. Jsou to peníze, které podnikatelé investují do rozjezdu podnikání s cílem vytvořit fungující byznys. Všimněte si prosím slova investice. To říká, že by se vložené prostředky měly podnikáním vrátit, ideálně patřičně zhodnocené.

Úspory

U zakladatelů společnosti a stejně tak i u OSVČ mohou být zdrojem základního kapitálu vlastní úspory. Ideálně by to měly být volné peníze, tedy peníze, které i když ztratíte, nebude ohroženo živobytí vaše a vaší rodiny.

Pokud si chcete na podnikání „našetřit“, zkuste si už nyní sestavit finanční plán a spočítat si, co vás rozjezd bude stát a jak dlouho budete nejspíš nuceni své podnikání financovat, než začne samo generovat dostatek peněz. To vám napoví, jak velké úspory budete potřebovat, případně jak rychle vám dojdou.

Pokud někde nepřijdete k velkým penězům z daru, prodeje či dědictví, budete si muset postupně odkládat peníze stranou. Nevýhodou je, že k tomu potřebujete stálý, dostatečně vysoký příjem a nějaký čas, abyste si dokázali vybudovat dostatečný polštář.

Rodina a přátelé

V případě, že nemáte dost vlastních prostředků, se můžete zkusit obrátit se svým podnikatelským nápadem a prosbou o půjčku na své nejbližší. Pokud půjdete touto cestou, máme pro vás doporučení, které vám i vašim blízkým může ušetřit dost starostí. Z vaší rodiny či přátel se stanou investoři či donátoři. Přistupujte k nim proto stejně, jako by vám peníze půjčoval kdokoliv cizí. Věnujte čas vyjasnění si podmínek, za kterých vám peníze půjčí (či dají) a jaká jsou jejich očekávání ohledně návratnosti i případného zhodnocení peněz. Všechny tyto dohody následně společně sepište na papír.

Banky

Třetí variantou, kterou byste určitě měli prověřit, je nabídka vaší banky. Ta vám totiž může pomoci jak s počáteční investicí do startu, tak i s přechodným překlenutím období, kdy vám zrovna nevychází cashflow a čekáte na zaplacení zakázek. Velkou výhodou banky je její stabilita a jasné podmínky, za kterých vám peníze půjčí, navíc peníze můžete získat relativně rychle. Na druhou stranu, za půjčení peněz zpravidla platíte úrok. Jaké jsou tedy možnosti?

Z hlediska startovacího kapitálu můžete využít například Profi úvěr Start Komerční banky, který je určený jak pro začínající firmy, tak i OSVČ bez ohledu na obor podnikání. Získat můžete od 100 tisíc do 1 milionu korun a splácet pak můžete až 5 let. Velkou výhodou tohoto úvěru je, že pro zřízení nepotřebujete mít uzavřenou první účetní závěrku, stačí vám podnikatelský plán. Stejně tak nepotřebujete ručitele, protože u těchto úvěrů dává záruky Evropský investiční fond.

Pro vykrytí nepříznivého cashflow vám pak banka dokáže pomoci skrze kontokorentní účty a kreditní karty pro začínající podnikatele. Kontokorent má zpravidla podobu povoleného debetu na podnikatelském účtu. Například u Komerční banky mají začínající podnikatelé možnost hned po zřízení podnikatelského účtu využít 50 tisíc korun, po půl roce jej pak mohou navýšit až na 500 tisíc korun. Kontokorentní úvěr při tom mohou čerpat po dobu 360 dnů a pokud jej v této době splatí, mohou peníze obratem čerpat znovu.

Další zajímavou možností pro pohotovostní peníze může být kreditní karta pro začínající podnikatele. Najdete ji i v nabídce Komerční banky. Její limit je 50 tisíc korun při zřízení a po půl roce jej můžete opět navýšit až na 500 tisíc korun. Peníze z této kreditní karty můžete mít k dispozici až 45 dnů, aniž byste za ně něco zaplatili. Je to tedy zajímavá možnost třeba pro situace, kdy máte peníze na cestě a potřebujete řešit nějaké firemní nákupy. Navíc vám banka vrátí 1 % z plateb realizovaných skrze tuto kreditní kartu.

Zkuste se zastavit na pobočce Komerční banky, nespíš vás její nabídka financování pro začínající podnikatele příjemně překvapí.

Když už jsme u těch půjček, pouze připomínáme, že ne vždy je všechno růžové. Když se stane, že se vám při podnikání nebude dařit a začnou se komplikovat splátky věřitelům, řešte to s nimi včas. A je jistě každému jasné, že s bankovním domem se půjde domluvit na úpravě splátek snáz než s pochybným lichvářem.

Soutěže a granty

Existují podnikatelské soutěže a granty, do kterých můžete přihlásit svůj podnikatelský nápad. Pokud se vám zadaří a váš podnikatelský plán zaujme porotu, můžete vyhrát zajímavé peníze, které vás podpoří v začátcích. Některé soutěže, např. Nastartujte se, umožňují dokonce přihlásit nápad, kdy je výsledný produkt ve fázi prototypu. Vždy ale budete muset porotu přesvědčit, že vaše služba či produkt mají ekonomický smysl a potenciální zákazníky. Že víte komu, co, kde, jak a za kolik nabídnete. Stejně tak, že existuje dost lidí, kteří si váš produkt nebo službu koupí.   

Crowdfundingové kampaně

Crowdfunding je hitem posledních let. Pokud jste o něm ještě neslyšeli, jedná se o platformy typu www.startovac.cz pro české projekty, nebo www.kickstarter.com pro projekty s ambicí oslovit zahraniční zákazníky. Zjednodušeně řečeno to funguje jako jakýsi předprodej či sbírka. Vyhlásíte svůj záměr vyrobit nějaký produkt a cílovou částku, kterou na to potřebujete. Následně vyzvete potenciální zákazníky, aby vám na něj přispěli a slíbíte jim za to odměnu. Když se najde dost přispěvatelů a podaří se vybrat cílovou částku, můžete se pustit do realizace. Pokud se cílová částka nevybere, peníze se vrátí přispěvatelům.

Crowdfunding je zajímavá možnost zejména pro začínající tvůrce. Mějte ale na paměti, že získat peníze touto cestou není jednoduché a bude to vyžadovat velké úsilí při budování komunity. Ale jak se říká, bez práce nejsou koláče.