Czevitrum, Vlastimil Janecký

18. května 2014Rozhovory s vítězi

Cena odborné poroty 2014, 1.místo. Inovativní česká designová společnost nabízející stylové ručně vyráběné skleněné doplňky a světla v jedinečném designu. Transformujeme tradiční české sklářské řemeslo do jedinečného a jednoduchého designu vhodného pro 21. století.

czevitrum

Jak hodnotíte podporu, kterou jste obdrželi v rámci grantu Nastartujte se? Jak vám prospěla finanční a jak nefinanční (poradenství, služeb od partnerů, publicita apod.)?

Jak finanční, tak nefinanční podporu nemohu hodnotit jinak, než velmi pozitivně. Pro začínající start-up, zejména designový, který je dlouhodobý a velmi náročný jsou jakékoliv finanční prostředky velmi vítané. Pro nás měla neméně silný význam také následná publicita a fakt, že jsme byli oceněni KB, nám dodal na vážnosti při jednání s novými partnery, a to nejen těmi tuzemskými.

Máte nějakou radu, tip pro ty, kteří se budou hlásit do dalšího Nastartujte se?

Myslím, že v jednoduchosti je síla, takže doporučuji připravit jasné a přehledné sdělení podnikatelského záměru či projektu s důrazem na jeho originalitu a kvalitní business plán. 

Jak se vám podařilo splnit vaše plány v roce 2015 a jaké máte plány na letošní rok? Co považujete za největší svůj úspěch?

Zásadní v roce 2015 pro nás byla změna obchodního zástupce v Číně, na kterou se soustředíme od začátku podnikání. Ta se ukázala jako pozitivní a výsledkem je například spolupráce s Shanghai Museum of Glass. Rovněž se nám podařilo rozšířit naše portfolio a zprovoznili jsme e-shopovou platformu smartdesignstore.com, kde bychom rádi časem nabízeli nejen Czevitrum design, ale také komplementy jiných i začínajících designových značek, které by odpovídaly konceptu „smart design“, tedy moderní, jednoduchý a chytrý design.

To jsou ale všechno zkušenosti, které získáte, až když je zaplatíte

Daří se vám expandovat na zahraniční trhy a co by vám v tomto úsilí pomohlo?

Vstup na zahraniční trh v oblasti designu je kvůli silné konkurenci velmi náročný a v tomto ohledu nám pomohly účasti na některých zahraničních veletrzích, kde se nám podařilo získat několik obchodních partnerů. Jsme stále ve fázi budování značky, takže usilujeme o co největší síť kvalitních obchodních partnerů, v tomto ohledu by nám pomohlo užší partnerství s již zavedenou silnou značku, kde bychom se s naším sortimentem mohli stát zajímavým doplňkem.

Vnímáte něco zásadního, co vás v rozvoji byznysu brzdí?

Krom faktu, že den má pouze dvacet čtyři hodin, tak se zatím daří vše nějakým způsobem překonat.

Je nějaké rozhodnutí, které byste v začátcích svého podnikání udělali jinak nebo naopak rozhodnutí, které Vás zásadně posunulo dál? 

Po bitvě je každý generálem, ale je toho určitě mnoho. V té počáteční euforii jsme se například věnovali až příliš výrobě a šíři sortimentu navzdory obchodní a marketingové stránce projektu. Dnes bych též volil jiný výběr již zmíněných veletrhů. To jsou ale všechno zkušenosti, které získáte, až když je zaplatíte.