Snowfeet, Michael Podešva

17. října 2018Rozhovory s vítězi

2.místo, cena odborné poroty 2018. Snowfeet se dají popsat jako brusle na sníh, podobné výrobky existují v různých variantách už stovky let, my z nich však chceme udělat plnohodnotný zimní sport.

Snowfeet

Můžete nám ve stručnosti popsat váš podnikatelský příběh?

Dva kamarádi nadšení ideou krátkých lyží ukončili studium na vysoké škole a rozhodli se rozšířit tento sport po celém světě. Snowfeet se dají popsat jako brusle na sníh, podobné výrobky existují v různých variantách už stovky let, my z nich však chceme udělat plnohodnotný zimní sport. Tento projekt bude naším startovním můstkem ve světě podnikání a pomůže nám s realizací dalších nápadů, o kterých sníme. Nyní náš team čítá již sedm lidí a všichni pracují na tom aby se Snowfeet jako sport uchytil na světovém trhu podobně jako snowboard v minulém století. 

Co pro vás znamená úspěch v grantovém programu Nastartujte se?

Úspěch pro nás neznamená jen finanční pomoc, která nám pomůže uspět v konkurenčním světě sportu, ale i nové kontakty a také utvrzení v tom že děláme správnou věc. Zároveň je skvělé, že tak velkému hráči jakým Komerční banka není lhostejný osud začínajících českých podnikatelů.

Začít! Teď hned. A vytrvat. 

Jak využijete ve svém podnikání získanou finanční  i nefinanční podporu z projektu Nastartujte se?

Odletíme na dovolenou do Karibiku. Dělám si legraci. Veškeré finance samozřejmě investujeme do podniku, pro nyní nejaktuálnější potřeby – výroba, naskladnění nových párů na zimu a marketing, který je důležitou složkou prodeje našich výrobků.

Z nefinanční podpory si vážíme veškeré pomoci, která nám ve výsledku ušetří několikadenní práci a to jak s právními záležitostmi, se kterýma nám pomůže CEE Attorneys Tomíče Legal s.r.o, dále s propagací od firmy Antecom či iPodnikatel, firma Performia, spol. s.r.o. a TECHNOLOGICKÉ CENTRUM Hradec Králové, o. p. s budováním týmu či výběrem dalších spolupracovníků, Fakturoid s účetnictvím, Webmium.cz s případným vylepšováním eshopu, Stable.cz s emailingem, a v neposlední řadě členství AMSP ČR. Na všechny firmy se těšíme a předem děkujeme za pomoc.

Jaké máte další podnikatelské plány / cíle?

Rozšířit Snowfeet po celém světě, naším snem je aby se z něj stal sport Olympijský! Dále už pracujeme na nových verzích Snowfeet a zároveň máme v hlavě nápady na další produkty. V podnikání vidíme nejen výdělek a zálibu, ale i způsob, jak efektivně zlepšit život nás samých i celé společnosti. 

Dal byste mladým lidem, kteří by chtěli začít podnikat, nějaké doporučení?

Začít! Teď hned. A vytrvat. 

Kdokoliv může založit úspěšný podnik.

Bude to těžké, ale musíte vytrvat, nesmíte toho nechat. Překážky a selhání jsou přirozenou součástí podnikání, nesmí Vás odradit. Cesta bez překážek většinou nikam nevede.

Častým jevem, který pozoruju u začínajících podniků je kladení si malých cílů. Rozjedou svůj podnik v Česku, a pokud uspějí, expandují na Slovensko. Zbytečně tak ochuzují sebe i zákazníky po celém světě. Všem alespoň trochu podobný podnikům jako jsme my, doporučuju rozjet svůj podnik celosvětově.

Nevnímat podnikatelské prostředí jako prostředí plné konkurence ale prostředí plné spolupráce. Podnikání není jen způsob jak si vydělat nebo jak dělat to, co tě baví, ale hlavně jak mít velký pozitivní dopad na společnost. Kapitalismus je systém, který vysvobodil lidstvo od bídy a hladu a právě podnikatelé jsou jeho nejdůležitější součástí.