AIRBŌ

Unikátní tašky vyrobené z upcyklovaných airbagů

AIRBŌ je česká značka tašek, batohů a doplňků, které šijeme z airbagů ze starých aut.

Jsme dvě kamarádky, mámy a designérky, kterým není jedno v jakém světě budou žít naše děti. Na počátku našeho projektu jsme si daly úkol najít materiál na výrobu tašek, který existuje a jehož výrobou nevznikne žádná další ekologická zátěž. Naopak jeho upcyklací pomáháme řešit problém odpadu, který by jinak končil na skládkách. Zároveň splňuje vysoké požadavky na technickou a estetickou kvalitu. Tento "perfektní materiál" jsme našly na vrakovištích. Airbagy jsou vyráběny z extrémně odolného nylonového vlákna, známého také jako Cordura. Z vraků jsou airbagy vymontovány a putují do spaloven. V celosvětovém měřítku jsme neobjevily projekt, který by se zabýval využitím tohoto materiálu.

"Vdechujeme nový život airbagům ze starých aut"

O projektu

ODPAD = ZDROJ

Každoročně končí na skládkách 140 000 aut. Každý vrak má minimálně tři a u nových aut až 25 airbagů. Pro naprostou většinu z nich máme využití v naší kolekci tašek a batohů.


KOLEKCE

Navrhly jsme kolekci tašek batohů zavazadel a doplňků, které modelujeme s respektem k původnímu tvaru airbagu, tedy maximálně využíváme dostupný materiál. Využíváme jednoduchých záševků, abychom z vaku na airbag vytvořily funkční a esteticky zajímavé tašky.

KOMPONENTY

"90% použitých materiálů je upcyklovaných"

Na ostatní části tašek maximálně používáme zbytky z výroby nebo materiál, který by jinak skončil ve spalovnách. Popruhy šijeme z bezpečnostních pásů (které také získáváme z vrakovišť) podšívky šijeme z vyřazených plachet nebo zbytků z balónů, tenčí popruhy jsou vyřazené popruhy od firmy Ocún, lana jsou zbytkový materiál od firmy Lanex...

VÝROBA

Důležitý je pro nás celý cyklus od získání materiálu, přes výrobu, až po ekologické balení našich tašek na cestě za zákazníky. Veškeré látky a naprostou většinu materiálů, získáváme lokálně v ČR. Tašky navrhujeme a šijeme za férových podmínek v dílně v Brně.

NÁŠ CÍL

Naším cílem je vybudování vlastní dílny, aby byla k dispozici dostatečná kapacita pro výrobu, a tedy i signifikantní environmentální dopad.

Hlavní cíle

  • Zpracování odpadu, který by jinak skončil na skládkách
  • Rozšíření povědomí o značce
  • Rozvoj lokální výroby České republice
  • Rozšíření AIRBŌ kolekce

Hlasování

Hlasování již bylo ukončeno, výsledky budou brzo zveřejněny.