REZ Design

Snažíme se omezit plýtvání se zdroji, a proto vyrábíme designový nábytek a bytové dekorace z recyklovaných a upcyklovaných materiálů.

Projekt vznikl jako reakce na plýtvání se stavebními odpady, a jeho následnou neefektivní recyklaci. Proto jsme přišli s nápadem, jak tyto materiály znovu využít. Odebíráme odpady od místních řemeslníků a přetváříme je na designový nábytek, který má svůj příběh, unikátní vzhled a je šetrný k životnímu prostředí.
Produkty vytváříme zejména ze dřeva, kovu, plastu a nebo stavební suti.
,,Každý kus z naší dílny je unikátní, stejně jako vy."

O projektu

Nápad na znovuvyužívání věcí, přišel ve chvíli, když jsem si jako student vybavoval svůj první byt. Ale protože jsem neměl prostředky koupit si nábytek který se mi líbil, rozhodl jsem se ho vyrobit.

A tak jsem začal hledat zbytkové materiály za odvoz na různých portálech jako je Bazoš, Facebook Markteplace a nebo Daruji za odvoz, ze kterých jsem si nakonec metodou pokus, omyl vybavil celý byt. Ze starých interiérových dveří jsem si vyrobil kancelářský stůl, ze starých stavebních tvárnic a skleněné tabule zase konferenční stolek.

Během toho, co jsem si zajišťoval materiál na výrobu nábytku, potkával jsem se lidmi od kterých materiál pocházel, a zjistil jsem, že většina z nich jsou malé firmy a podnikatelé, kterým je škoda materiál vyhodit nebo nemají kapacitu ho zrecyklovat.

A tak jsem se rozhodl s tím něco udělat.

Celý projekt je založen na dvou pilířích, službě a produktu.

Jako službu nabízíme místním řemeslníkům, firmám i veřejným institucím bezplatný odběr stavebního odpadu a materiálů, které jim zbydou po jejich činnosti. Tím řemeslníkům ulehčujeme značnou práci a náklady s následnou likvidací těchto odpadů.

V Česku se ročně vyprodukuje přes 22 milionů tun stavebního odpadu, do kterého spadá třeba dřevo, kov, plasty a suť. To je více než 60% z celkové produkce odpadu v ČR.

Tyto materiály v rámci REZ Design, zpracováváme a vytváříme z nich designový nábytek a bytové dekorace, které jsou zaměřeny na udržitelnost, kvalitu zpracování a výjimečný vzhled. Žádné dva produkty z naší výroby nejsou stejné, každý z nich je originální a to díky jedinečným materiálům, které jim dodávají charakteristický vzhled.





Hlavní cíle

  • Omezit plýtvání se zdroji a znovu využít materiály.
  • Využití zbytků z řemeslné produkce na výrobu produktů s přidanou hodnotou.
  • Z recyklovaných odpadů vytvářet nábytek, který má příběh a charakter.
  • Produkovat kvalitně zpracovaný nábytek a dekorace, které designově zapadnou do moderní domácnosti.

Hlasování

Hlasování již bylo ukončeno, pořadí vítězů naleznete v archivu projektů.