rekrabička

Cílem rekrabičky je nahradit jednorázové obaly jídel z restaurací znovupoužitelnými krabičkami a snížit tak produkci odpadu.

54 tun denně nebo-li 20 000 tun ročně – tolik se v ČR spotřebuje jednorázových plastových obalů na jídlo zabalené v restauracích, bistrech a kavárnách. I když se snažíme plasty třídit, ke skutečné recyklaci se jich dostane méně než 30%. Poslední dobou není dne, kdy by se neobjevila zpráva o novém plastovém ostrově plovoucím oceánem, uhynulé velrybě nebo celých oblastech zničených záplavou smetí.

Představte si svět bez takovéto produkce odpadů. Představte si, že si můžete nechat své jídlo zabalit bez nutnosti použít jednorázové obaly – ať už jste přímo v restauraci a nebo si objednáte jídlo z rozvozu. Zní to dobře? Taková je rekrabička.
zákazníci nemusí myslet na to, aby měli krabičku na jídlo vždy u sebe

O projektu

Rekrabička je projekt zaměřený na všechny gastro podniky, které prodávají jídlo s sebou nebo s donáškou. Vše funguje na jednoduchém principu velké sítě restaurací zapojených do našeho projektu, ve kterých si mohou zákazníci rekrabičku zapůjčit. Následně ji mohou vrátit v kterémkoliv z podniků, kde se obal umyje a vrátí zpět do oběhu. To vše jen oproti záloze ve výši několika desítek korun.

Výhodou služby je, že zákazníci nemusí myslet na to, aby měli krabičku na jídlo vždy u sebe – pokud ji zapomenou, jednoduše si mohou půjčit další. Každá rekrabička je navíc vyrobena z odolného materiálu a díky tomu dokáže nahradit až 500 kusů jednorázových protějšků.

Služba již běží v testovacím provozu v pěti městech a ve více než dvaceti restauracích a naše síť velmi rychle roste, neboť již nyní máme obrovské množství pozitivních ohlasů a dalších zájemců o účast na projektu.

Pojďme společně udělat planetu zelenějším místem. Jsme rekrabička a jdeme do toho.

Autor projektu

ONDŘEJ ŠIROČKA

Hlavní cíle

  • nahradit jednorázové obaly jídel z restaurací znovupoužitelnými krabičkami

Hlasování

Hlasování již bylo ukončeno, pořadí vítězů naleznete v archivu projektů.

Abychom vám co nejvíce zpříjemnili obsah a prohlížení stránek, používáme soubory cookies. Pomáháte nám tím stránky vylepšovat. Více informací o cookies.