Anthony a Joseph Svobodovi

07. listopadu 2017Osobnosti

Podnikání vám dá nekonečno možností, třeba i dělat kávu, která vykouzlí úsměv na tváři.

Anthony-and-Joseph

OBOR PODNIKÁNÍ?
 

Gastronomie

DOBA PODNIKÁNÍ?
 

4 roky

CO VÁM PODNIKÁNÍ DALO A VZALO?
 

Část osobního života a zálib. / Možnost být hrotem vývoje našeho odvětví a nekonečno možností, které vám většina zaměstnání nenabízí.

DŮLEŽITÁ KNIHA VE VAŠEM ŽIVOTĚ, JAKÁ A PROČ?
 

Green Eggs and Ham – Kniha, která velmi stručně a jasně poukazuje na rozdíl mezi domněnkou a zkušeností.

VÁŠ OBLÍBENÝ PODNIKATEL, PROČ?
 

Thomas Edison. Jeho výjimečnost neleží jen v jeho schopnostech jako vynálezce, ale také v jeho nadměrné inteligenci v podnikatelských sférách.

POKUD BY NĚKDO CHTĚL JÍT VE VAŠICH ŠLÉPĚJÍCH, JAKOU RADU BYSTE MU DAL?
 

Nikdy to nevzdávat. Jsou chvíle, kdy se vám bude chtít brečet, nic nepůjde podle plánu, lidi vám budou házet klacky pod nohy nebo ztratíte spoustu peněz. Celé je to test, jestli jste opravdu schopni jít tu míli navíc.

Trpělivost růže přináší

PÁNOVÉ, PROČ JSTE SE ROZHODLI PODNIKAT?

Po zhruba osmileté zkušenosti v gastronomii a hotelnictví jsme zjistili, že se ve valné většině případů laťka nikam neposouvá a že nadřízení v těchto institucích jsou hluboce nezkušení, čímž svůj obor silně degradují.  Byli jsme kvůli tomuto přístupu nuceni často měnit povolání a neustále se dohadovat o naprosto zřejmých pracovních postupech. Po dlouhém trápení ve všední a nudné „gastro“ vlně nám došla veškerá trpělivost, a tak jsme otevřeli CoffeeCube.

PROČ ZROVNA V OBLASTI VAŠEHO PODNIKÁNÍ A JAKÉ BYLY ZAČÁTKY?

Obor kavárenství a „baristika“ byl před čtyřmi lety slabý a rozmohla se vlna „kyselé kávy“ a trademark 100% Arabika. Bylo naprosto jasné, že pro nás vznikne díky tomuto trendu na trhu obrovská díra. Začali jsme se soustředit na směsi z Robusty (hořká chuť) a na italský styl pražení kávy (tmavý). Začátky s tímto produktem pro nás byly obtížné, jelikož nás díky „zastaralému“ způsobu přípravy kávy nechtěl nikdo brát moc vážně. 

CO JE PŘI PODNIKÁNÍ PODLE VÁS DŮLEŽITÉ?

Kvalita produktu, zákaznický servis a hlavně konzistence. Právě její absence je důvodem ztroskotání většiny dobře započatých businessů!

JAKÝ BYL NEJTĚŽŠÍ KROK PŘI PODNIKÁNÍ?

Vzdát se svého osobního volna a valné většiny oblíbených zálib. Jako začínající podnikatel se totiž stáváte na dobu neurčitou otrokem svého businessu. Je ale kouzelné pozorovat, jak vytrvalost, péče o kvalitu produktu a úsměv na tváři dokáží přilákat věrné klienty.

BYLO NAOPAK NĚCO NAD OČEKÁVÁNÍ SNADNĚJŠÍ?

Překvapivě snadné bylo papírování a dohoda s vedením Kotvy, které nám vždy vycházelo vstříc ve všech ohledech, a naopak nám pomáhali s logistikou a dohodili své lidi na úklid apod. 

JAK VYPADÁ VÁŠ PRACOVNÍ DEN? 

Jako kavárníci musíme samozřejmě vstávat dřív než ostatní, tzn. budíček v šest, abychom v sedm odemykali dveře. Od půl osmé začne ranní špička, kterou doprovází polední a odpolední špička. Podvečer dojedeme spíše lehkými alkoholickými nápoji pro hosty, kterým se nechce domů. A protože musíme vše uklízet do boudy, trvá zavírací doba okolo hodiny a půl, zamykáme okolo půl desáté. 

JAKÉ MÁTE PLÁNY DO BUDOUCNOSTI?

Hledáme vhodné prostory pro nové pobočky. Věříme, že trpělivost růže přináší, proto čekáme na vhodnou příležitost.

POKUD BYSTE MĚLI ZMĚNIT NA SVÉM PODNIKÁNÍ JEDNU JEDINOU VĚC, CO BY TO BYLO? / KDYŽ SE OHLÉDNETE ZPÁTKY, JAKÉ ZE SVÝCH ROZHODNUTÍ BYSTE NEJRADĚJI ZMĚNILI?

Nechali jsme se trochu napálit při přepisu smlouvy, kdy nám pronajímatel vyhrožoval terminací dohody, pokud nepodepíšeme dvojnásobný nájem na polovinu předem smluveného času. Byl to samozřejmě velmi okatý a přepálený pokus o smlouvání na ceně, bohužel jsme však neměli odvahu riskovat a kývli jsme. Určitě bychom bývali víc komunikovali s tímto typem obchodníků a nebáli se jim říct NE.