3 největší chyby šéfa začínající firmy

28. srpna 2019Rady a tipy

Nový parťák na palubě, který je šikovný a pracovitý, je zajisté výhra pro rychlejší rozjezd vašeho podnikání. Pracujeme ale nejen s nimi, ale i s jejich emocemi a potřebami, nejsou to stroje. A každý pracovník potřebuje určitý styl vedení a motivaci ze strany šéfa. O motivaci existují štosy knih a některé z nich obsahují skutečně užitečné informace. Dost často se ale zapomíná na jednu věc – čeho by se šéfové měli vyvarovat, aby všechny použité techniky motivace skutečně fungovaly.

3-nejvetsi-chyby-zacinajiciho-sefa

Vedoucí pracovníci (ať už začátečníci či letití matadoři) dělají občas nevědomky chyby, díky kterým se mohou připravit o své nejlepší lidi. O jaké chyby se jedná?

1. Tolerance neproduktivních lidí

Šéf v týmu jednoduše toleruje někoho, kdo nepřispívá, ostatní to vidí a po čase si začnou říkat, zda je to standard, který je u vás žádoucí, nebo zda je jejich vedoucí opravdu tak hloupý, že to nevidí. A pokud takto toleruji neproduktivního člověka delší dobu, může se stát, že mi ti nejlepší lidé odejdou, protože to prostě vnímají jako hlubokou nespravedlnost. Vždyť komu by se líbilo brát totožný plat jako někdo, kdo nepracuje? Nebo kdo by chtěl v práci vědět, že si všechno musím udělat sám, protože na kolegu není spolehnutí?

2. Ignorace produktivních lidí

Ignorací myslím to, že šéf věnuje většinu své pozornosti pouze problémovým neproduktivním lidem (protože logicky vytváří nejvíce nepříjemností) a klíčoví lidi, kteří tiše a dobře odvádí svou práci, přehlíží, protože mu už na ně ani nezbývá čas. Jenže dovedete si představit, že děláte ve firmě, kde vaši dobrou práci nikdo neocení?

3. Technický přístup k lidem

To znamená, že šéf se chová stejně k lidem jako ke strojům. Když se vám totiž rozbije nějaké zařízení, víte „tutově“, že je tam nějaká chyba, a jediný způsob, jak ji opravit, je chybu najít a odstranit. Jenže tento přístup už bohužel tolik nefunguje na lidi. Když se u lidí zaměřujete pouze na jejich chyby a nedostatky, i kdyby s čistým úmyslem jim skutečně pomoci a posunout je dále, spíše způsobíte jejich demotivaci a neochotu se na věci podívat. Technický přístup je o tom, že dobrou práci lidí nekomentuji a věnuji se jim jen ve chvíli, kdy se jim něco nepodaří. No posuďte sami, komu by se tento styl vedení líbil?

Pokud si do svého týmu vyberete skutečně pouze produktivní jedince a vyvarujete se výše uvedených chyb, určitě to přinese pozitivní efekty ve formě motivovanějších a spokojenějších lidí, kteří táhnout za jeden provaz a chodí do práce rádi. Samozřejmě je tam ještě toho mnohem více, ale toto je základ, bez kterého se nehnete. Přeji mnoho štěstí při budování týmů a plnění vašich podnikatelských snů.

Autor: Hana Slačálková, trenérka seminářů a konzultantka ve společnosti PERFORMIA, spol. s r.o. Společnost Performia se zaměřuje na budování produktivních týmů a je zároveň jedním z dlouhodobých partnerů projektu Nastartujte se. www.performia.cz

Specifické pojmy: Performia International, všechna práva vyhrazena