6 míst, kde vám dají peníze do startu

02. června 2016Rady a tipy

Nejběžnějším pramínkem peněz pro start-upisty jsou vlastní nebo rodinné úspory. Nejeden podnikatel začínal s balíkem peněz ze stavebního spoření nebo životního pojištění. Ono totiž nebylo odkud jinud brát. Časy se mění. Naštěstí. Ještě tak před 3 lety by byl náš výčet možností financování pro začínající podnikatele hodně strohý. Příležitostí, kde sehnat peníze na rozjezd podnikání je dnes ale už o dost více, a vy si můžete vybírat, která vám nejvíc sedne. Pojďme rovnou na to.

6-mist-kde-vam-daji-penize-do-startu

Crowdfunding: peníze z davu
 

Zhruba před třemi lety se v Česku začal rozeznívat buzzword „crowdfunding“. Zkušební dobu má už za sebou a dnes už není brán jako trend, který odezní tak rychle, jak přišel. Mezi možnostmi financování pro start-upy má své nezastupitelné místo. 

Výraz crowdfunding má co dočinění s davem (doslovný překlad slova „crowd“ je dav) a samozřejmě penězi („funding“ znamená zajišťování peněz). Funguje na jednoduchém principu, kdy se na nějaký projekt skládá po menších částkách větší počet lidí. Tito lidé se de facto stávají prvními zákazníky projektu, protože za svůj příspěvek dostanou odměnu – nejčastěji v podobě produktu nebo služby, kterou daný projekt produkuje. Mimo jiné je to tedy skvělý způsob, jak si ověřit zájem trhu.

Po sto- až tisíci-korunách se dájí pomocí crowdfundingu vybrat na rozjezd byznysu i stotisícové částky. Chce to ale dobrý produkt a dobrou strategii. O tom si přečtěte podrobněji na stránkách e-magazínu Starting Up.

V česku fungují crowdfundingové portály HitHitStartovač a Nakopni.mě. S mezinárodními ambicemi můžete zkusit štěstí třeba na americkém Kickstarteru, ale tam je výrazně větší konkurence projektů, než v menších českých rybníčcích.

Úpěšnou crofwdfungingovou kampaň mají za sebou například start-upy BAGO BAGO nebo Skinners. My vás určitě od vyzkoušení crowdfundingu nebudeme odrazovat, je to jednoznačně aktuálně nejlepší možnost, jak získat peníze na rozjezd (nepřijdete o žádná procenta ani podíly, nemusíte nic splácet, otestujete si zájem o váš produkt a dostanete se navíc do povědomí lidí), takže směle (ale s rozmyslem) do toho!

 

Peer-to-peer financování: půjčky s nízkými úroky

Peer-to-peer (v překladu: rovný s rovným) financování je novinka, která u nás teprve začíná zdomácňovat. Jde o systém podobný crowdfundingu, při kterém se také skládá více lidí, aby se dosáhlo na částku, kterou projekt potřebuje. Na rozdíl od crowdfundingu ale za peníze lidem nedáváte své produkty nebo podobné odměny, ale dáváte jim zpět peníze (klasické měsíční splátky jako v bance). Výhodou peer-to peer financování oproti klasickým bankovním nebo nebankovním půjčkám je to, že úroky jsou řádově mnohem nižší (pohybují se okolo 10 %), než které vám obvykle nabídnou ve dvou posledně zmíněných institucích. 

V Česku je několik platforem, které spojují lidi, kteří si potřebují půjčit s těmi, kdo mají co půjčit. Nejdéle na trhu působí Bankerat, později na svět přišlo Benefi a také nám nejsympatičtější Zonky, díky kterému se o peer to peer půjčkách začalo i u nás více mluvit.

Pokud o peer-to-peer uvažujete, doporučujeme si přečíst prosincový e-mag Starting Up, kde jsme o tomto způsobu financování psali podrobně.

Program Komerční banky pro začínající podnikatele

Financování začínajících podnikatelů

Začínající podnikatelé mohou v Komerční bance získat až jeden milion korun na rozjezd svého podnikání. 

Komerční banka ve spolupráci s Evropským investičním fondem nabízí jako první banka na českém trhu financování projektů začínajících podnikatelů. Produkt Profi úvěr Start je určen pro fyzické osoby podnikatele i právnické osoby. Výjimečnost produktu spočívá v tom, že podnikatelé nemusí mít podnikatelskou historii a k získání úvěru stačí dobrý podnikatelský záměr. 

A co pro získání úvěru musíte udělat? Stačí vyplnit přehledný dotazník, ve kterém popíšete svůj podnikatelský záměr (dotazník nalezte zde: www.kb.cz/uver-start). Následně stačí dotazník spolu s živnostenským listem nebo výpisem z obchodního rejstříku přinést na jakoukoliv pobočku KB. Pokud si nebudete jistí a budete potřebovat konzultaci, stačí si sjednat schůzku s bankovním poradcem. 

Více informací najdete na www.kb.cz/uver-start

Nastartujte se

Další možností jak získat finance do začátku podnikání je přihlásit se do grantového programu Nastartujte se. V letošním roce na Vás čeká na vítěze řada atraktivní cen.  Kromě finanční odměny v celkové výši 500 000,- Kč jsou připraveny i ceny od partnerů programu v hodnotě přes 400 000,- Kč. Oceňovanou součástí výhry je také mediální podpora vítězných projektů. Přihlásit svůj podnikatelský plán můžete až do 9. 9. 2016.
Více informací najdete na našich stránkách. 



Investoři: těžce vykoupené peníze

Díky výše uvedeným moderním způsobům financování start-upů se investoři a business angels dostali do pozadí. Pamatujete na pořad ČT „Den D“? V době jeho vysílání toužil každý jeden začínající podnikatel po investorovi, dnes už tato vlna šílenství po investicích odezněla.

Má to své důvody – sehnat si dobrého investora jednak není jednoduché (není jich mnoho na výběr a i oni si pečlivě vybírají, kam své peníze vloží) a vždy musíte takové spolupráci dát na oltář část svého byznysu (podíl ve firmě), což se vám nemusí vůbec líbit a máte na to veškerý nárok. Ale cesta to je. Jestli je ta pravá právě pro vás, posuďte sami.

V poslední době se jako o výrazné osobnosti hovoří o investorovi Petru Borkovcovi, další možnosti skrývá seznam investorů agentury CzechInvest.


Podnikatelské inkubátory: peněžní pomoc skrytá ve službách


V ČR existuje síť inkubátorů, které čile pomáhají na svět novým byznys projektům. Podmínkou ale je, aby byl projekt dostatečně inovační. Sečteno a podtrženo to znamená, že většinou mezi sebe vítají jen technologické start-upy. Pokud je to váš případ, určitě se po inkubátoru ve vašem krajském městě poohlédněte.

V případě inkubátorů se nedá mluvit o přímé finanční podpoře – podpora je skrytá ve službách, které můžete jako zainkubovaný podnikatel dostat na určitou zdarma (mentoring, kancelář, účetní služby apod.), ale každá pomoc se vítá, že ano!

Seznam inkubátorů, kde je možné strávit pár prvních měsíců života start-upu, najdete zde.



Dotace z ÚP: jen pro vyvolené
 

Pokud jste aktuálně v evidenci úřadu práce, chcete začít podnikat a splňujete další podmínky, můžete se těšit na finanční injekci až ve výši 80 000 Kč. Lákavá představa, jenže je tam několik „ale“.

Za prvé: musíte být po nějakou dobu v evidenci ÚP – primární podmínka, kterou nijak neošidíte (pokud už podnikáte, podmínku nesplňujete a na dotaci nárok nemáte). Za druhé: musíte absolvovat rekvalifikační kurz Základy podnikání vč. obhajoby podnikatelského záměru – o praktičnosti těchto kurzů se dá polemizovat, ale co byste pro 80 tisíc neudělali. A konečně za třetí: musíte podat žádost o příspěvek vč. všech povinných příloh (které to konkrétně jsou, se dozvíte v článku v e-magazínu Starting Up) – čeká vás obíhání úřadů, ale opět, za těch 80 tisíc těch pár desítek minut na úřadech určitě stojí.

Pokud to na váš případ sedí, honem se objednejte ke svému poradci na ÚP a zeptejte se na podrobnosti, ať neprošvihnete svou peněžní injektáž.

 

Autor: Bára Mazochová, šéfredaktorka iPodnikatel.cz a Starting Up