Jak na jazykové mutace webu?

02. listopadu 2020Rady a tipy

Mít webové stránky ve více jazycích se vyplatí. A to zejména těm, kteří začínají získávat zákazníky i z jiných zemí.

Jazykove-mutace

V dnešním internetovém světě je hned několik možností, jak svoje webové stránky naučit komunikovat ve více jazycích. Je potřeba jen promyslet, z jakého důvodu vícejazyčný web potřebujete a kolik do této možnosti chcete investovat.

Profesionální překlad

Z pohledu zákazníka je nejkomplexnější a nejpřesnější možností. Z pohledu provozovatele je nejdražší a složitější na přípravu a komunikaci s dodavatelskou firmou, která bude překlad provádět. Hodí se pro weby, které jsou na profi překladu závislé, mají a nebo předpokládají klíčové zákazníky ze zahraničí. Pokud už zvolíme profi překladatelské služby, nechme si zároveň poradit, zda chceme zpracovat jen doslovný překlad nebo šířeji zaměřenou lokalizaci, to znamená přizpůsobení překládaného obsahu konečnému kulturnímu prostředí a místním zvyklostem. Tady se vám také bude hodit vlastní doména pro cizojazyčnou verzi webu, která bude mít koncovku identifikující zemi či stát nebo právě variantu jazyka (.de, .com, .sk apod.). Investice do domény není v těchto případech nijak vysoká a doménu lze pořídit i do 500 Kč. S výběrem vám mohou pomoci na www.kvapem.cz.

Plugin ve webové aplikaci

Máte-li webové stránky vytvořené pomocí placené či volně dostupné webové aplikace, bude velmi pravděpodobné, že nabízí i plugin (doplněk) pro přepínání mezi jazykovými mutacemi webu. Tyto pluginy pak stránky přeloží a je možné si mezi jazykovými variantami přepínat. Je dobré si ale překlad vyzkoušet a ověřit si, zda přepnutím do jiného jazyka stránky pracují správně a neztratily kontext. Takový plugin nabízí třeba velmi rozšířený software Word Press. Co se týče hostingu pro webové aplikace, zkuste www.otoman.cz/hosting/wordpress.

Využití automatického překladače od Google

Pro menší nebo méně náročný web je pak nejjednodušší i nejlevnější variantou využití strojového překladu od Google Translate. Vložíte na své stránky jednoduchý select box, kde si zvolíte jazykové varianty a pak už necháte na uživateli, kterou verzi si vybere. Celý web je velmi rychle přeložen a klientovi dostupný v jeho řeči. Jednoduché a rychlé. Dá se využít i pro webové administrace, e-shopy, blogy apod. V administraci jej úspěšně implementovali třeba u webhostingové služby na Stable.cz https://webadmin.stable.cz

Ať už zvolíte jakoukoliv variantu, budeme vám držet palce při vašem cizojazyčném podnikání!