Kdo vám ve firmě doopravdy pomůže?

26. září 2019Rady a tipy

V minulém článku jste se dočetli o tom, že existují velmi efektivní vykonavači, kteří nejsou v práci zcela samostatní, ale jsou neskutečně ochotní pracovat a přispívat k tomu, že se firmě daří. Mohou nám pomoci s velkým množstvím práce, máme tu ale ještě jednu skupinu lidí, která toho zvládne ještě více. Jde o takzvané tahouny.

kdo-vam-ve-firme-opravdu-pomuze

Kdo jsou tahouni?

Tahounů je v každé skupině průměrně okolo 20 %. Jsou to lidé, kteří jsou zaměření na výsledek své práce. V dosahování cílů jsou zcela samostatní, není tedy třeba je speciálně úkolovat nebo mít pod drobnohledem jejich produkci. Jsou zaměření na dokončování věcí, a to nejen v práci, ale i v soukromém životě.

Takový člověk se snaží věci kolem sebe zlepšovat, zefektivňovat a nebojí se tvrdé práce. Naopak se spíše zdá, že ho náročná práce láká a vzbuzuje v něm velký zájem. Navíc přebírá plnou zodpovědnost za svou práci, a tím vašemu začínajícímu podnikání obrovsky pomáhá.

Jak tahouni pracují?

Je to přesně ten kolega, u kterého víte, že se na něj můžete za každou cenu spolehnout. Pokud si stanovíte nějaký termín dokončení práce, on to má opravdu v daném čase hotové. A i když toho má sám hodně, rád vám pomůže s extra úkolem (pokud je důležitý a pro dobrou věc). Když tahounovi svěříte nějakou práci či projekt, víte, že se o danou věc nemusíte vůbec starat. Vše prostě běží tak, jak má. Těchto 20 % tahounů zapříčiňuje až 80 % produkce celé organizace, které je součástí. Jsou to ti nejhodnotnější lidé, kteří mohou pomoci nastartovat vaše podnikání neskutečnou rychlostí.

Zaměření na výsledek práce je nejvyšší úroveň produktivity, protože tito lidé hledají tu nejrychlejší a nejefektivnější cestu k cíli a snaží se vyhýbat zbytečným akcím, které nepodpoří stanovený cíl. A tato schopnost je opravdovým předpokladem k úspěchu v podnikání. Je to mnohem více než to, zda si s dotyčným rozumíte natolik, že jdete klidně po práci na pivo. Pokud najdete kombinaci obojího, je to samozřejmě ideální.

Když dostanete na palubu pracovité posily (myšleno velmi efektivní vykonavače a tahouny), je třeba je také nějakým způsobem vést a motivovat, abyste o ně do budoucna nepřišli. 

Autor: Hana Slačálková, trenérka seminářů a konzultantka ve společnosti PERFORMIA, spol. s r.o. Společnost Performia se zaměřuje na budování produktivních týmů a je zároveň jedním z dlouhodobých partnerů projektu Nastartujte se. www.performia.cz

Specifické pojmy: Performia International, všechna práva vyhrazena