Koho máte nebo nejspíš budete mít ve svém týmu?

27. července 2017Rady a tipy

Pokud rozbíháte podnikání, určitě se postupem času nevyhnete budování týmu. Budování týmu je oblast, do které se občas nechtějí pouštět ani zkušení manažeři, protože mají v této oblasti selhání a nejednou se spálili. Pokud však víte, koho ve svém týmu máte (nebo můžete mít), práci v této oblasti vám to v mnoha ohledech usnadní. Podívejte se na názorné animované video, které zachycuje tuto problematiku, a pojďme si k němu říci něco více.

koho-mate-v-tymu

Co se týče výkonnosti lidí (tzn. jejich schopnosti skutečně dokončovat svou práci), rozlišujeme pět základních typů pracovníků:

1. TAHOUN: Ví naprosto přesně, co je výsledkem jeho práce, a je v dosahování svých výsledků zcela samostatný (nečeká na úkol/příkaz od vás). Přebírá plnou zodpovědnost za svou práci. Přichází s nápady a posouvá věci kupředu. Pokud ho přijmete, čeká vás velká úleva a pocit, že něco funguje i bez vás. 

 

2. VELMI EFEKTIVNÍ VYKONAVAČ: Neví přesně, co je výsledkem jeho práce, je spíše zaměřen na činnosti. V praxi to znamená, že ho musíte úkolovat a celkově směrovat jeho produkci k požadovaným výsledkům. Je však ochotný na sobě pracovat a zlepšovat se. Pokud ho přijmete, přijde pomoc a můžete od něj očekávat dobré a stabilní výkony. Má menší ambice jít na pozice ve vedení. 

 

3. MÉNĚ EFEKTIVNÍ VYKONAVAČ: Je to ta osoba, které musíte stát neustále za zády a popohánět ji do práce. Jakmile odejdete, byť jen na chvilku z firmy, zastaví se a nic nedělá. Jeho ochota přispívat týmu je na nízké úrovni. Pokud ho přijmete, budete mu muset věnovat neustálou pozornost, aby si vůbec svůj plat zasloužil. Čeká vás z jeho strany malý zájem o svou práci a své vlastní výkony. 

 

4. POTÍŽISTA: Nálady a výkony této osoby jsou jako na horské dráze. Někdy (pokud má dobrou náladu) se mu daří, práce jde od ruky a dokáže dosahovat i skvělých výsledků. Toto skvělé období však střídají horší dny, kdy dělá zbytečné začátečnické chyby, v práci se mu nedaří a svými přešlapy pak často způsobuje, že ostatní pracovníci musí „hasit“ jeho problémy. Pokud ho přijmete, očekávejte nestabilní výkony, více svých šedivých vlasů a naštvané spolupracovníky. 

 

5. BRZDIČ: Snaží se ve firmě vytvořit o sobě dojem nepostradatelnosti a vám pocit, že pokud vám odejde on, můžete rovnou zavřít celou firmu. Ve skutečnosti ale nemá žádné vlastní výsledky. Často si získává důvěru nejvyššího vedení (tedy vás) a to pak často netuší, že tato osoba by mohla týmu škodit. Pokud ho přijmete, v lepším případě vás čekají starosti, které způsobil, a v horším případě rozklad týmu a někdy bohužel dokonce celé společnosti. 

 

Toto je často běžné rozložení týmů ve společnosti, a to nejen těch pracovních. Aby vaše firma dobře prosperovala, zaměřte se na první dva typy lidí (tahouny a velmi efektivní vykonavače). Tedy spolupracujte s lidmi, kteří jsou zaměřeni na své osobní výsledky a jsou ochotní se zlepšovat a posouvat se neustále vpřed. Tím předejte mnoha zbytečným problémům a karambolům na cestě k vašim vysněným cílům. 

Jak vést pohovor a odhalit ty šikovné a produktivní, si můžete přečíst také tady.

Autor: Hana Slačálková, trenérka seminářů o najímání a hodnocení zaměstnanců a konzultantka ve společnosti PERFORMIA, spol. s r.o.