Nový web? Zkuste WordPress.

18. října 2018Rady a tipy

Chystáte se pořídit si vlastní firemní web? Vlastně to není nic složitého, s malou pomocí to zvládnete i sami a zdarma. Nejlepší cestou je systém pro správu obsahu s názvem WordPress. Používá ho totiž víc jak 30 % všech webových stránek na celém světě.

wordpress

WordPress je systém pro správu obsahu na webu (content management system, CMS).To znamená, že díky němu uvidíte i to, co se za vaším krásným webem skrývá a můžete obsah upravovat, jak se vám zlíbí – přepisovat texty, měnit obrázky, přidávat články nebo nové fotky. Pak dáte jednoduše uložit a změny se propíšou na web, kde je uvidí běžný uživatel. A vy u toho neuvidíte ani zrnko kódu, vypadá to spíš jako Microsoft Word.

Máme pro vás 3 důvody, proč dát WordPressu šanci

DŮVOD 1: JE JEDNODUCHÝ

V jednoduchosti je krása a Wordpress to ví. Tvůrci na to mysleli hned od začátku, kdy chtěli řešení pro tvorbu webových stránek i pro ty, co neumí programovat a ve zdrojovém kódu se nevyznají. Během 15 let se stal tak oblíbeným, že ho dneska používá 31 % všech webů na celém světě – od malých blogů až po zpravodajské online servery, to je při 2 miliardách webových stránek celkem dost. Za jednoduchost také můžou desítky tisíc vývojářů, kteří pro WordPress vyvíjí pluginy a šablony. Šablony vám dovolí upravit vzhled webu podle potřeby a pluginy zase do stránek implementují různá rozšíření jako třeba vkládání galerií, map nebo formulářů.

DŮVOD 2: JE ZDARMA

Za oblíbenost WordPressu může i jeho cena. Žádná totiž neexistuje. Na vývoji se pracuje díky opensource zdrojovému kódu dostupnému všem. Takže vás přihlášení nebude nic stát, šablony i pluginy jsou také zdarma. 

Jediné, za co byste si mohli připlatit, jsou specializované funkce – speciální šablony nebo pluginy, které ale vytváří jiné firmy, než je WordPress, ale jsou s ním kompatibilní. Na druhou stranu máte při zakoupení placené šablony nebo pluginu dostupnou podporu a kvalita je u nich opravdu znát.

A mimochodem komunita kolem WordPressu žije. Stovky tisíc vývojářů, tvůrců obsahu a provozovatelů stránek se scházejí každý měsíc na setkáních ve 436 městech po celém světě. To je důkaz síly této značky. Mimochodem u nás v ČR máme také WP skupinu, kde vám se vším ihned poradí.

DŮVOD 3: JE NENÁROČNÝ NA SERVER

Jak si zařídit hosting a co od něj očekávat, už víme. Hosting potřebujete i u WordPressu. Celý systém je napsaný v jazycePHP a využívá MySQL (což je databáze s otevřeným zdrojovým kódem). Ani jeho instalace na server není náročná – stačí spustit instalační proces a redakční systém se spojí s databázovým serverem. Pak už si jen vytvoříte profil pro administraci a můžete začít – psát, editovat, přidávat, tvořit.

Navíc některé hostingy jsou pro WordPress přímo určené – třeba otoman.cz a jejich podpora vám je klidně i nainstaluje a pošle vám přístupové údaje.

Možná to zabere trochu času, než se s WordPressem naučíte, ale pak to bude stát za to. Váš web totiž bude jen váš a podle vás. A s hostingem se klidně obraťte rovnou na Stable.cz.