Odvrácená strana podnikání

12. července 2019Rady a tipy

Člověk by mohl z různých motivačních článků lehce nabýt dojmu, že podnikatelská dráha znamená pouze sluníčkové dny, kdy budete dělat jenom to, co kdy kde a s kým budete chtít, a k tomu se válet v hromadách peněz. Prostě samá pozitiva a sociální jistoty. Ano, podnikání má spoustu výhod. Ty jsou ale vykoupeny nevýhodami, které vám mohou způsobit dost těžké spaní. Pojďme se podívat na pět kritických stinných stránek, jejichž podcenění může vaše podnikání poslat spolehlivě ke dnu.

odvacena-strana-podnikani

Budete na to sami

V podnikání, zejména v jeho začátcích, platí, že co si sami neuděláte (případně nezaplatíte), to nemáte. Všechna klíčová rozhodnutí jsou na vás, všechny případné chyby jdou za vámi. Zatímco v zaměstnání máte kolegy z jiných oddělení, kteří vám se spoustou věcí pomohou, jako podnikatel jste v tom sami. Jednání s úřady, kde platí, že neznalost neomlouvá, práce pro zákazníka, který chce perfektní službu a servis, shánění zákazníků, aktivní obchod. Do toho účetní potřebuje podklady, ohlásí se nějaká kontrola, je potřeba nastavit marketingovou kampaň, pokazí se tiskárna, vypoví vám nájem kanceláře, zákazník nezaplatí… To všechno a mnohem víc budete muset sami vyřešit nebo najmout někoho, kdo to udělá za vás. Věřte, že směsice problémů bude velmi pestrá a při jejich řešení budete muset být kreativní.

Můžete přijít o přátele i rodinu

Možná si říkáte, že by bylo řešením jít do podnikání s kamarádem nebo s někým z rodiny a tím pádem se i o všechny radosti a strasti podělit. Může být. Je tady ale jedno ale. Existuje spousta případů, kdy podnikání společně rozjížděla parta kamarádů, které pojilo přátelství na život a na smrt. Jejich podnikatelský příběh ovšem končil tak, že se z nich stali nepřátelé na život a na smrt. 

S rozjezdem byznysu s partnerem je to jako s láskou. Na začátku vše funguje, skvěle si rozumíte, nad spoustou věcí dokážete mávnout rukou. Jenomže pak mohou přijít problémy, kdy to začne skřípat. Začnou se projevovat osobnosti partnerů i s jejich nedostatky a jiným viděním světa a směru, kterým by se měl společný byznys ubírat, což často končí spory. Pro podnikání samotné to pak bývá tragické zejména v případech, kdy mají partneři ve firmě stejné podíly. Určitě tím nechceme říci, že každé podnikání s kamarádem musí takto skončit, nicméně rozhádání nejlepších přátel je reálné riziko, které je dobré mít na paměti a ošetřit je vhodnou formou písemné partnerské dohody hned na začátku, dokud spolu ještě dokážete mluvit. 

O přátele ovšem nemusíte přijít pouze tím, že se jako společníci rozhádáte. Tím, jak se budete věnovat svému rostoucímu podnikání, velmi pravděpodobně budete mít méně volného času a tím i času na své přátele, kteří jsou mimo váš byznys. K tomu budete řešit zcela jiný druh problémů, než řeší vaši zaměstnaní přátelé. Utrpí váš sociální život, nebudete mít s přáteli, ale třeba i partnerem, společné zážitky a témata k hovoru. Díky tomu se může lehce stát, že se vzájemně odcizíte.  

Svoji firmu pořád nosíte s sebou

Podnikání není zaměstnání, kdy ve čtyři padla. Je to spíše životní styl a zároveň nikdy nekončící duševní práce. Vaši firmu jednoduše nosíte všude a pořád s sebou. Hlava se vypíná jen těžko, proto budete v myšlenkách u vašeho podnikání mnohem častěji, než byste možná sami chtěli.

Zakázkový stres a finanční nejistota

Jako podnikatel máte jednu věc zcela jistou. Prvního dne v měsíci se probudíte a jste v mínusu. Povinný odvod záloh, pronájem dílny nebo kanceláře, mzdy zaměstnanců a další fixní náklady naskočí s úderem půlnoci a vy je musíte během měsíce postupně poplatit. Když zbyde něco navíc, je to fajn, když pochybí, je to stres. Poplatit všechny náklady znamená sehnat dost zakázek, které dotáhnete do zdárného konce, abyste si zajistili stabilní cash flow. S tímto přichází nepříjemné otázky. Co když se nebude dařit zakázky shánět? Co když přijde nějaká nemoc nebo nějaký jiný neplánovaný výpadek, díky kterému nebudete moci pracovat? Je to takový červík pochybností, který vám bude sedět za krkem minimálně do té doby, než se vám podaří vytvořit si dostatečnou finanční rezervu, ale spíše i potom. 

Každé podnikání, které začíná od nuly, musí nejprve vyrůst, a to je zpravidla běh na dlouhou trať. Není neobvyklé, že zpočátku svoji firmu dotujete. Jen málo podnikatelských záměrů spadá do kategorie jednorožců, které raketově vyrostou a své foundery zajistí do konce života či ještě dál. 

Nejistota spojená se zajištěním stabilního příjmu je významným stresovým faktorem. Ten se navíc může velmi snadno přenést i na vaše blízké. Vyplatí se proto s partnerem mluvit jak o jeho obavách, tak i hranicích, za které není ochoten jít.

Motivace, práce, trpělivost a pevná vůle - bez nich to nepůjde

Udržet si dlouhodobý nadhled a optimismus není vždy jednoduché. Existuje sice řada příběhů, kdy někdo vybral poslední úspory a na první dobrou s nimi rozjel báječnou firmu, jenže ty jsou v praxi velmi vzácné. Zpravidla to takto nefunguje, podnikání je spíše o hledání cest a učení se z vlastních chyb. To může být dlouhý a bolestný proces. Pokaždé, když věnujete čas, energii a peníze něčemu, co nakonec nefunguje tak, jak jste si původně představovali, vystavíte těžké zkoušce svoji motivaci. Pokud nemáte silnou motivaci a pevnou vůli, zklamání může být tak velké, že vás od dalšího podnikání spolehlivě odradí. 

Když si to na závěr shrneme: Pokud se neradi rozhodujete a netěší vás vystupovat z vaší komfortní zóny, stejně tak pokud nemáte rádi nejistotu, odkládáte důležitá rozhodnutí a neradi přijímáte odpovědnost, podnikatelská dráha pro vás nemusí být to pravé ořechové. Dobře proto prozkoumejte své důvody a zvažte, zda by pro vás přece jen nebylo lepší jít cestou stálého a stabilního zaměstnání. A i když jste v řešení problémů a výzev jako ryba ve vodě, promyslete při úvahách o vlastní firmě i výše popsaná rizika.

Pro Nastartujte se napsal www.ipodnikatel.cz.