Hodně práce? Kdo vám s ní pomůže?

15. srpna 2019Rady a tipy

Ať už jste s podnikáním na samotném začátku nebo jej máte již trochu „rozjeté“, je nesmírně důležité umět rozlišit, kdo z nově příchozích kolegů vám skutečně pomůže posunout se o kousek dále. Protože pouze dobrý produkt či služba vám k úspěchů v dnešní době bohužel nestačí. Asi se moc nepozastavíte nad tím, když vám řeknu, že klíčem je obklopit se lidmi, kteří budou nejen nadšení z toho, co děláte, ale budou také ochotní vzít za práci.

hodne-prace-kdo-vam-s-ni-pomuze

Existuje celá řada lidí, kteří jsou velmi dobří v tom, jak získat práci. Bohužel už nejsou tak skvělí v tom, jak danou práci dělat. Dost často vám tento typ lidí během prvních setkání říká, jak je nadšený z vašeho nápadu. Vy vnímáte, že si lidsky rozumíte, a máte radost, že jste někoho takového našli. Během nějaké doby (v lepším případě jen za pár týdnů) zjistíte zajímavou věc: lidsky vám nová posila sedí, ale bohužel práce a projekty, na kterých jste se domluvili, nejsou hotové.

Schopnost skutečně dokončovat svoji práci souvisí s produktivitou každého jednotlivce. Produktivitou je myšleno zaměření osoby na výsledek práce na rozdíl od vykonávání činností anebo dokonce trávení času v práci. Tato vlastnost souvisí s takzvaným principem recidivy, tedy tendencí věci opakovat. Ve vztahu k produktivitě to znamená jediné – pokud máme osobu, která je zaměřená na rychlé dokončování věcí, bude mít tendenci v tomto pokračovat i u vás. Když naopak narazíme na někoho, kdo na výsledek zaměřený není, bude těžké od něj získat hotovou práci, na které jste se domluvili.

Samozřejmě to není takto černobílé. Máme hned několik úrovní produktivity, a krásně jsou zobrazeny v animovaném videu. V něm můžete vidět, že existují lidé, kteří nám opravdu dokáží pomoci posouvat věci tím správným směrem, a naopak existují i lidé, kteří nám spíše přidělávají starosti.

Co si odnést už z tohoto článku?

  • U výběru lidí, které zapojit do vašeho týmu, se nedívejte pouze na nadšení pro váš byznys a na to, zda si s ním rozumíte u piva.
  • Zaměřte se u nových spolupracovníků spíše na produktivitu – tedy schopnost člověka skutečně dokončovat svoji práci.


Autor: Hana Slačálková, trenérka seminářů a konzultantka ve společnosti PERFORMIA, spol. s r.o. Společnost Performia se zaměřuje na budování produktivních týmů a je zároveň jedním z dlouhodobých partnerů projektu Nastartujte se. www.performia.cz