Průvodce webhostingem: Jak začít?

16. října 2018Rady a tipy

Podnikání jste rozjeli, možná už máte první zákazníky a teď je na čase přejít i do online světa. Kromě dobrého jména nebo doporučení od známých byste měli mít i webové stránky – sepište, co děláte a dejte o sobě vědět světu! Krok jedna je doména a hosting.

pruvodce-webhostingem

Jaký hosting si pro vaše webovky vybrat? A co je to vůbec hosting

CO JE VAŠÍ DOMÉNOU?

Co je doménou vašeho podnikání už jste si asi definovali někde v byznys plánu, ale co vaše webová doména? Podle ní vás totiž lidé na internetu najdou. Většinou se skládá z www. + jméno vaší firmy + .cz. Ještě než doména začne naplno fungovat, musíte ji zaregistrovat v registru. To je místo, kde jsou uloženy údaje o vlastnících všech domén. Registrovat se můžete třeba tady https://kvapem.cz.

NECHTE SE POHOSTIT

Webové stránky jsou vlastně data. My smrtelníci vidíme text, grafiku, obrázky, ale prohlížeč vidí ten matrix za tím. Tahle data (tenhle matrix)musí být někde uložená, aby vám váš web fungoval. Uložení zprostředkovává hosting – čili hostí vaše data u sebe na serveru.

JAKÝ HOSTING SI VYBRAT?

Možností hostingu je hned několik, dost záleží i na typu vašich stránek. Takový prezentační web architekta bude vyžadovat něco trochu jiného než e-shop s domácími potřebami.

Ale tohle je 5 základních požadavků:

1. Na hostingu by měl běžet webový server, který zvládne požadavky v jazyce HTML, tomu totiž rozumí prohlížeč a zobrazuje podle toho obsah stránek. Tato věc je u hostingu samozřejmostí.

2. Taky podpora scriptovacího jazyka se bude hodit – a to minimálně verze s PHP – zajistí stránkám (uživatelům) odesílat formuláře nebo požadavky z nákupního košíku.

3. Váš prostor na hostovacím serveru by měl být velký tak akorát, abyste si, když si to zamanete, mohli webovky klidně ještě rozšířit o pár dalších podstránek. Prostor navíc se dá často v budoucnu dokoupit.

4. Ještě nezapomeňte vyžadovat podporu mailových služeb k doméně, budete vypadat lépe s emailovou adresou jmeno@jmenovasifirmy.cz než třeba s e-mailovým účtem na Gmailu.

5. Chtějte i databázový server, nejčastěji narazíte na databázový server s názvem MySQL – webové stránky a webové aplikace jsou dnes z naprosté většiny napojené na databázový server.

JAK DRAHÉ JE ZDARMA?

Jestli za hosting nechcete utratit vůbec nic, budete na sdíleném hostingovém serveru, ten má určitá omezení a žádnou podporu. Ale pro jednoduché stránky, které nejsou jádrem vašeho podnikání (slouží třeba hlavně kvůli kontaktu), by to stačit mělo.

Když si ale připlatíte asi 20 korun (ano, ta nula je tam jen jedna), máte sice pořád sdílený hosting, ale k tomu i podporu ze strany serveru, když něco neklape a nefunguje.

Větší weby jako třeba e-shop, kde by výpadek znamenal i ztrátu peněz a zákazníků, už si žádají příplatek. Budete na VPS – virtuálním privátním serveru. Tam máte podporu 24/7, poradenství, systém monitoringu (správci mají informace o poruchách a hned mohou jednat) a správu záloh. Na dalších službách se s poskytovatelem můžete klidně domluvit. VPS můžete mít od pár stovek měsíčně. Pro VPS můžete zkusit třeba Stable.cz.

O tom, jak doménu a hosting můžete vy sami spravovat, si povíme v dalším díle. Teď si běžte honem registrovat doménu.