Stačí mi hosting, nebo potřebuji vlastní server?

23. listopadu 2020Rady a tipy

Pomůžeme vám v rozhodování ohledně sdíleného hostingu, nebo vlastního virtuálního serveru, abyste hned na začátku podnikání věděli, co a jak.

Server

Co je sdílený hosting a co virtuální server? 

Představme si sdílený hosting jako krámek, který si pronajmete na startu vašeho podnikání. Pro začátek vám pro obsloužení několika málo zákazníků postačí. Jenže v takto malém krámku budete schopni úspěšně odbavit pouze omezený počet klientů. A když se rozrostete, někdo se k vám dokonce ani skrze fronty nemusí dostat, jednoduše odejde. Co teď? Musíte se přesunout do většího obchodu. Ve světě hostingu a virtuálních serverů je to úplně stejné. Tím větším obchodem bude právě virtuální server. S jeho pomocí totiž uspokojíte mnohem větší počet zákazníků najednou. A možná budete potřebovat váš obchod časem ještě zvětšit. A přesně to vám umožní virtuální server, na rozdíl od sdíleného hostingu. Říká se tomu škálování a umožňuje serveru růst společně s vaším projektem. 

Jak to tedy funguje?

Hosting je sdílená služba. O jeden server se dělíte společně se stovkami nebo tisícovkami dalších zákazníků. Čím nižší cena hostingu, tím menší část serveru můžete využívat sami pro sebe. Takový hosting se u nás jmenuje Endora.cz a nabízí i programy, které jsou zcela zdarma. Existují ale i jiné hostingy jako Stable.cz, které jsou zaměřené na vysoký výkon. Za vyšší cenu dostanete větší prostor pro vaše podnikání. A to je přesně to, co by se vám mohlo hodit. Vzhledem k tomu, že se jedná o sdílenou službu, ovlivňujete se s ostatními zákazníky vzájemně. Ovšem nebojte, jakmile začne někdo zabírat místa až moc (třeba to budete vy), správný poskytovatel ho přesune na samostatný virtuální server (tedy do většího obchodu).

Kdy zvolit virtuální server?

Záleží na mnoha okolnostech. Ideální je se zeptat přímo vaší hostingové společnosti a prokonzultovat s nimi vaše cíle. Tady jsou ty hlavní možnosti.

  • Máte více projektů – Pokud máte více webů nebo e-shopů, může se vám virtuální server vyplatit. Neplatíte jednotlivé hostingy, ale pouze měsíční pronájem virtuálního serveru. Je pak pouze na vás, kolik projektů se vám na něj vejde. Pro srovnání vám může posloužit náš konfigurátor.
  • Chcete mít úspěšný e-shop – Pro e-shopy není sdílený hosting úplně vhodný. Zvládne totiž nejčastěji pouze jednoproduktový e-shop. Pokud ale plánujete e-shop s více produkty, doporučujeme virtuální server. Ten je možné postupně přizpůsobovat vašemu růstu. Navíc se vám může opravdu vyplatit, protože zvládne uspokojit více zákazníků najednou. A vzpomeňte si na naši analogii s dlouhou frontou. Nikomu z nás se v ní nechce čekat. Proto se nemusíte vůbec dozvědět, že o zákazníky přicházíte.
  • Čekáte velký růst vašeho projektu – Pokud očekáváte velký nárůst počtu návštěvníků na vašem webu nebo prodáváte službu nebo produkt s nárazovou návštěvností webu, určitě nezůstávejte na hostingu. Například pro nárazové výkyvy v návštěvnosti máme u virtuálních serverů službu CAF, která vás zdarma zachrání, pokud růst špatně odhadnete. U sdíleného hostingu takovou službu nikdy nenajdete.

Jak vidíte, není důvod mít z vlastního serveru obavy. Webová administrace serverů vypadá jako ta pro běžný hosting. Rozdíl tedy vlastně nepoznáte. Jen máte vše hezky na jednom místě.