Vše začíná v hlavě, i lidé, které si přitáhnete

23. srpna 2018Rady a tipy

Někdy se při setkání se start-upisty střetávám s postojem, že si nové lidi do svého týmu prostě nemohou vybírat. Nemohou jim nabídnout nějaké zajímavé finanční ohodnocení a o benefitech ani nemluvě. Toto hledisko je však něco, co zásadně brzdí příliv schopných lidí do jejich týmu.

vse-zacina-v-hlave

Jeden citát říká: „Co si nedovedu představit, to nemůžu mít. Co si umím představit, to můžu mít.“ 

Představte si svůj projekt, svůj byznys, ve které se aktuálně snažíte prorazit. Nejdříve jste také měli pouhou myšlenku o tom, co byste chtěli vytvořit, pak jste hledali prostředky, jak toho dosáhnout, a nakonec jste to zrealizovali. Vše v našem životě začíná pouhou myšlenkou. A stejně tak to máte se svými budoucími kolegy. Pokud si nedovedu představit, že mohu mít v týmu někoho opravdu šikovného a stejně zapáleného, jako jsem já, je velmi pravděpodobné, že ho ani mít nebudu. 

Máte co nabídnout?

Chápu, že možná jako začínající podnikatel nemáte prostředky na to, abyste zaplatili nějakého zkušeného odborníka. Je třeba se však podívat na to, co jiného kromě financí a benefitů můžete nabídnout. Dle jednoho průzkumu je nejčastějším důvodem odchodu ze zaměstnání: 

  • nemožnost osobního a profesního růstu
  • neznalost účelu neboli vize společnosti, a jejího dalšího směrování a nedostatečná komunikace těchto věcí směrem k podřízeným 
  • finance

Když se podíváte na první dva body, možná zjistíte, že osobní růst je u vás opravdu možný – protože kde jinde se dokážete hodně věcí naučit než právě v prostředí start-upu, kde je třeba většinou zastávat více funkcí najednou a aktivně tvořit a přicházet s novými a novými nápady. Zatímco vaše organizace poroste, šikovného člověka profesní růst u vás určitě nemine. 

Co se týče účelu a směru vašeho podnikání, věřím, že o tom máte hodně jasno vzhledem k tomu, že jste nyní hodně v této oblasti tvořili a chcete dané sny a cíle uskutečňovat. Navíc v malém kolektivu se o těchto věcech určitě se svými kolegy chcete bavit a řešit s nimi, jak společně těchto věcí dosáhnete.

Vyzbrojte se jako Iron Man

Zkrátka si vypište všechny klady vaší firmy a co všechno kromě peněz a benefitů člověk prací u vás získá. Můžete začít rodinnou, neformální atmosférou, možností podílet se na unikátním projektu v českém či zahraničním prostředí, a skončit třeba tím, že váš produkt možná zachraňuje lidské životy nebo lidem v určité oblasti života pomáhá. Napište vše, co vás napadne, žádný úvaha není špatná. „Vyzbrojte se“ těmito plusy jako Iron Man do boje! 

Díky tomu se vám i lépe bude představovat ideální kandidát na vámi obsazovanou pozici. Protože najednou zjistíte, že mu skutečně máte co nabídnout. Jak už víte, vše začíná myšlenkou, tak se nepodceňujte a vrhněte směle do toho. Představte si nového kolegu a neomezujte se zbytečnými úvahami nad tím, co všechno mu nemůžete dát. Dříve nebo později ho najdete.

Autor: Hana Slačálková, trenérka seminářů o výběru a hodnocení zaměstnanců a konzultantka ve společnosti PERFORMIA, spol. s r.o.