Ing. Jan Weber

08. června 2015Osobnosti

Sportuji od mala a moderované Footbag show a Freestyle fotbal vystoupení se stali mým koníčkem i podnikáním.

jan-weber

OBOR PODNIKÁNÍ?

Umělecko-sportovní vystoupení a sportovní management v oblasti moderních freestylových sportů – footbag, freestyle fotbal

DOBA PODNIKÁNÍ?

7 let

CO VÁM PODNIKÁNÍ DALO A VZALO?

Dalo mi nejlepší roky života, vzalo pravděpodobně mnoho volného času.

DŮLEŽITÁ KNIHA VE VAŠEM ŽIVOTĚ, JAKÁ A PROČ?

Věnuji se převážně četbě autobiografií sportovců, kde je zajímavé dozvědět se, jak si hlavní osoby poradili s těžkými momenty ve svých kariérách.

VÁŠ OBLÍBENÝ PODNIKATEL, PROČ?

Tím bude můj táta, který je majitelem jedné z nejstarších realitních kanceláří v ČR, která funguje již od roku 1992. Důvod je zcela jednoduchý, za celou dobu vždy jednal se všemi čestně, poctivě a nikdy nikoho nepodvedl ani nijak nepoškodil. I přesto se dokázal na trhu udržet a prosperovat, což z mého pohledu zaslouží obrovský obdiv, když zvážíme, jaké praktiky v podnikání jsou u nás často k vidění.

POKUD BY NĚKDO CHTĚL JÍT VE VAŠICH ŠLÉPĚJÍCH, JAKOU RADU BYSTE MU DAL?

Určitě je nutné vše si pořádně dopředu rozmyslet, nic neuspěchat a být o svých krocích přesvědčen. Pokud člověk splní tyto předpoklady, pak už stačí jen vytrvat, vážit si příležitostí a jednat na rovinu.

Talent je jen nezbytný předpoklad úspěchu, nejdůležitější je však dřina a píle

PROČ JSTE SE ROZHODL PODNIKAT ZROVNA V OBLASTI VAŠEHO PODNIKÁNÍ?

Sportování se věnuji prakticky od mala, a když se dostavily první úspěchy a tituly mistra světa ve footbagu, lidé často poptávali má vystoupení. Nejlepší ze všeho bylo, že jsem si vydělával svým koníčkem a ta představa, že tomu tak bude i nadále, pro mne byla fantastická a rozhodl jsem se investovat veškerý možný čas, aby se právě freestylová vystoupení stala i mým podnikáním.

CO JE PŘI PODNIKÁNÍ PODLE VÁS DŮLEŽITÉ?

Nejdůležitější je jednoznačně spolehlivost. Říká se, že aby byl člověk úspěšný, musí být ve svém oboru jako první anebo nejlepší, já však nutně dodávám, že i nejspolehlivější a tuto vlastnost stavím i na samotný vrchol jako základní esenci úspěchu.

JAKÝ BYL NEJTĚŽŠÍ KROK PŘI PODNIKÁNÍ?

Na podnikání bývá obvykle nejtěžší začátek, ten můj však vyplynul přirozeně z mé největší vášně a ještě při studiu, a tak jsem měl vždy ještě možnost se po ukončení studia věnovat ekonomii a politice, kterou jsem vystudoval. Když jsem si nicméně uvědomil, že je možnost právě prostřednictvím freestylu podnikat, studium šlo na druhou kolej. Nejtěžší je tak neustále přesvědčovat klienty, ať důvěřují i novým a netradičním věcem. Vždy mne tak potěší, když se po ověření často vracejí!

BYLO NAOPAK NĚCO NAD OČEKÁVÁNÍ SNADNĚJŠÍ?

Nad touto otázkou jsem přemýšlel asi nejdéle a stále hledal nějakou snadnou část za svou dobu podnikání, ale marně. Určitě jsou situace, kdy lidem, jak se říká, spadne něco do klína, ale v mém případě si troufnu tvrdit, že tomu tak nebylo a vše jsem musel „vybojovat“. Na druhou stranu si nemyslím, že je to špatně, protože člověk si pak alespoň dokáže vážit úspěchu i po malých krocích a náležitě se z nich také radovat!

JAK VYPADÁ VÁŠ PRACOVNÍ DEN?

Pracovní den mám vždy naplánovaný dopředu, ráno začínám s emaily a administrativou, poté následují schůzky a nezbytné zařizování, abych se vyhnul dopravní špičce a šetřil čas. Po návratu většinou trénink, případně odjezd za vystoupením.

JAK SI ORGANIZUJETE PRACOVNÍ DOBU V RÁMCI CELÉHO ROKU I JEDNOHO DNE?

Vše v podstatě uzpůsobuji akcím, na kterých vystupuji, případně moderuji. Ty mají v kalendáři prioritu, dále jsou to důležité schůzky s klienty, sponzory a partnery. Do zbytku času rozložím administrativu a produkční část a úplně na konec je to trénink, na který ale také musí zbýt dostatek času.

JEZDÍTE NA DOVOLENOU? JAK ČASTO? MÁTE ČAS NA SVÉ KONÍČKY?

Minulý rok jsem byl poprvé asi po 10 letech, ale řekl jsem si, že bych opět chtěl každý rok alespoň jednou někam nepracovně odcestovat. Cestování je velkou součástí mého života a vždy když cestuji kvůli vystoupení, či natáčení, snažím se to spojit i s kulturním poznáním místa, kam cestuji, avšak odjet čistě bez pracovních úkolů je nesrovnatelný relax.

JAKÉ MÁTE PLÁNY DO BUDOUCNOSTI?

Samozřejmě bych rád rozšířil řady svých klientů stejně jako seznam zemí, do kterých mě zavedou mé pracovní cesty s freestylem. Dalším cílem je pak propojení divadla a sportu v představení kombinující odkaz ke kabaretním časům s moderními freestylovými disciplínami jako footbag, yoyo, frisbee, rope skipping a dalších v celovečerní hře. Jedná se spíše o cíl v dlouhodobém horizontu, zatím pouze ve stádiu scénáristických příprav.

KDYŽ SE OHLÉDNETE ZPÁTKY, CO BYSTE NEJRADĚJI ZMĚNIL ZE SVÝCH ROZHODNUTÍ?

Co se týká retrospektivního pohledu, určitě bych byl podezřívavější, méně důvěřivý a lépe střežil všechny své nápady a inovace v odvětví. V současné době si myslím, že bych měl svá rozhodnutí dělat chladnokrevněji bez osobních pocitů a dojmů, nicméně snadno se to říká a hůře provádí. ☺