Jiří Málek

02. března 2015Osobnosti

Čas na odpočinek je pro mne nezbytný a každá změna prostředí mne znovu nastartuje.

jiri-malek

SPOLEČNOST?

Náš grunt

OBOR PODNIKÁNÍ?

Maloobchod s farmářskými potravinami

DOBA PODNIKÁNÍ?

4,5 roku

CO VÁM PODNIKÁNÍ DALO A VZALO?

Vzalo mi více času, než jsem čekal, dalo mi spoustu nových zkušeností a kontaktů.

DŮLEŽITÁ KNIHA V ŽIVOTĚ?

Luciferův efekt od amerického psychologa Philipa Zimbarda, která se zabývá příčinami vzniku zla v lidské mysli.

OBLÍBENÝ PODNIKATEL?

Tomáš Baťa, český podnikatel, který vyrostl z ČR do celého světa a vhodně kombinoval business se sociálním přístupem.

POKUD BY NĚKDO CHTĚL JÍT VE VAŠICH ŠLÉPĚJÍCH, JAKOU RADU BYSTE MU DAL?

Spolupracujte s úspěšnými a učte se od nich.

Řídím se spíše svými zkušenostmi

PROČ JSTE SE ROZHODLI PODNIKAT ZROVNA V OBLASTI VAŠEHO PODNIKÁNÍ?

V podnikání v maloobchodu s farmářskými potravinami jsme viděli budoucnost. Jednalo se o segment, který zde v r. 2010 neexistoval a se vznikem Našeho gruntu jsme jej v podstatě začali vytvářet.

CO JE PŘI PODNIKÁNÍ PODLE VÁS DŮLEŽITÉ?

Těch faktorů je jistě mnoho. Začíná to dobrým nápadem a plány v začátcích, přes správné lidi a řízený rozvoj. Součástí úspěchu je i určitá míra štěstí či náhody. My jsme přišli s dobrou myšlenkou v pravý čas, díky čemuž jsme nyní největší sítí farmářských prodejen v ČR.

JAKÝ BYL NEJTĚŽŠÍ KROK PŘI PODNIKÁNÍ?

Náročné jsou vždy samotné začátky. Za dosud nejtěžší bych však označil období, kdy z „rodinné firmy“ stavíte „business“. Musíte měnit celkové nastavení a smýšlení firmy, což zpravidla souvisí s utlumením některých aktivit i obměnou týmu. Zejména vnitřně jsou tyto kroky pro zakladatele firmy náročné.

BYLO NAOPAK NĚCO NAD OČEKÁVÁNÍ SNADNĚJŠÍ?

Nad očekávání dobře se nám dařilo rozšiřováním sítě. To, že po 4 letech od začátku podnikání, budeme mít síť 30 prodejen, jsme rozhodně nečekali.

JAK VYPADÁ VÁŠ PRACOVNÍ DEN?

O řízení firmy se dělíme se s kolegou. Jelikož na mne připadá, vnitřní provoz, marketing a řízení projektů, trávím větší část času v kanceláři. Dopoledne začínám zpravidla poradami a kreativní prací, odpoledne vyřizuji spíše administrativu.

JAK SI ORGANIZUJETE PRACOVNÍ DOBU V RÁMCI CELÉHO ROKU I JEDNOHO DNE?

Jsem noční typ, takže mohu pracovat do večera. Čas pro práci a odpočinek se však snažím rozumně vyvažovat. Dlouhodobě si plánuji pracovní čas s ohledem na probíhající a připravované projekty. V rámci dne pak mám naplánované porady či schůzky, meetingy s kolegy a vyhrazený čas pro svoji práci.

JEZDÍTE NA DOVOLENOU? JAK ČASTO? MÁTE ČAS NA SVÉ KONÍČKY?

V uplynulých letech jsem se ujistil, že čas na odpočinek je nezbytný. Člověk načerpá nové síly, energii i nápady pro rozvoj firmy. Snažím se tedy počítat vždy s jednou delší dovolenou v roce a několika kratšími. Nemusí při tom jít vždy o exotickou dovolenou. Obecně každá změna prostředí mne vždy nastartuje.

JAKÉ MÁTE PLÁNY DO BUDOUCNOSTI?

Pracovní plány souvisí především s rozvojem a naplněním cílů společnosti. Naší vizí je být dlouhodobě nejoblíbenější a největší sítí s poctivými lokálními potravinami.

Nejbližší osobní pány souvisí zejména s vyvážením práce a osobního času.

POKUD BYSTE MĚL ZMĚNIT NA VAŠEM V PODNIKÁNÍ JEDNU JEDINOU VĚC, CO BY TO BYLO? / KDYŽ SE OHLÉDNETE ZPÁTKY, CO BYSTE NEJRADĚJI ZMĚNIL Z VAŠICH ROZHODNUTI?

V každé firmě je třeba měnit nebo spíše přizpůsobovat a optimalizovat celou řadu věcí. Děje se to zpravidla průběžně. Nevidím nyní jednu věc, kterou bych vypíchl.

S odstupem času by některá rozhodnutí možná vypadala jinak, nicméně být opět v dané chvíli se shodnými informacemi, postupoval bych stejně.