SPOLEČNOST?
Náš grunt
OBOR PODNIKÁNÍ?
Maloobchod s farmářskými potravinami
DOBA PODNIKÁNÍ?
4,5 roku
CO VÁM PODNIKÁNÍ DALO A VZALO?
Vzalo mi více času, než jsem čekal, dalo mi spoustu nových zkušeností a kontaktů.
DŮLEŽITÁ KNIHA V ŽIVOTĚ?
Luciferův efekt od amerického psychologa Philipa Zimbarda, která se zabývá příčinami vzniku zla v lidské mysli.
OBLÍBENÝ PODNIKATEL?
Tomáš Baťa, český podnikatel, který vyrostl z ČR do celého světa a vhodně kombinoval business se sociálním přístupem.
POKUD BY NĚKDO CHTĚL JÍT VE VAŠICH ŠLÉPĚJÍCH, JAKOU RADU BYSTE MU DAL?
Spolupracujte s úspěšnými a učte se od nich.
PROČ JSTE SE ROZHODLI PODNIKAT ZROVNA V OBLASTI VAŠEHO PODNIKÁNÍ?
V podnikání v maloobchodu s farmářskými potravinami jsme viděli budoucnost. Jednalo se o segment, který zde v r. 2010 neexistoval a se vznikem Našeho gruntu jsme jej v podstatě začali vytvářet.
CO JE PŘI PODNIKÁNÍ PODLE VÁS DŮLEŽITÉ?
Těch faktorů je jistě mnoho. Začíná to dobrým nápadem a plány v začátcích, přes správné lidi a řízený rozvoj. Součástí úspěchu je i určitá míra štěstí či náhody. My jsme přišli s dobrou myšlenkou v pravý čas, díky čemuž jsme nyní největší sítí farmářských prodejen v ČR.
JAKÝ BYL NEJTĚŽŠÍ KROK PŘI PODNIKÁNÍ?
Náročné jsou vždy samotné začátky. Za dosud nejtěžší bych však označil období, kdy z „rodinné firmy“ stavíte „business“. Musíte měnit celkové nastavení a smýšlení firmy, což zpravidla souvisí s utlumením některých aktivit i obměnou týmu. Zejména vnitřně jsou tyto kroky pro zakladatele firmy náročné.
BYLO NAOPAK NĚCO NAD OČEKÁVÁNÍ SNADNĚJŠÍ?
Nad očekávání dobře se nám dařilo rozšiřováním sítě. To, že po 4 letech od začátku podnikání, budeme mít síť 30 prodejen, jsme rozhodně nečekali.
JAK VYPADÁ VÁŠ PRACOVNÍ DEN?
O řízení firmy se dělíme se s kolegou. Jelikož na mne připadá, vnitřní provoz, marketing a řízení projektů, trávím větší část času v kanceláři. Dopoledne začínám zpravidla poradami a kreativní prací, odpoledne vyřizuji spíše administrativu.
JAK SI ORGANIZUJETE PRACOVNÍ DOBU V RÁMCI CELÉHO ROKU I JEDNOHO DNE?
Jsem noční typ, takže mohu pracovat do večera. Čas pro práci a odpočinek se však snažím rozumně vyvažovat. Dlouhodobě si plánuji pracovní čas s ohledem na probíhající a připravované projekty. V rámci dne pak mám naplánované porady či schůzky, meetingy s kolegy a vyhrazený čas pro svoji práci.
JEZDÍTE NA DOVOLENOU? JAK ČASTO? MÁTE ČAS NA SVÉ KONÍČKY?
V uplynulých letech jsem se ujistil, že čas na odpočinek je nezbytný. Člověk načerpá nové síly, energii i nápady pro rozvoj firmy. Snažím se tedy počítat vždy s jednou delší dovolenou v roce a několika kratšími. Nemusí při tom jít vždy o exotickou dovolenou. Obecně každá změna prostředí mne vždy nastartuje.
JAKÉ MÁTE PLÁNY DO BUDOUCNOSTI?
Pracovní plány souvisí především s rozvojem a naplněním cílů společnosti. Naší vizí je být dlouhodobě nejoblíbenější a největší sítí s poctivými lokálními potravinami.
Nejbližší osobní pány souvisí zejména s vyvážením práce a osobního času.
POKUD BYSTE MĚL ZMĚNIT NA VAŠEM V PODNIKÁNÍ JEDNU JEDINOU VĚC, CO BY TO BYLO? / KDYŽ SE OHLÉDNETE ZPÁTKY, CO BYSTE NEJRADĚJI ZMĚNIL Z VAŠICH ROZHODNUTI?
V každé firmě je třeba měnit nebo spíše přizpůsobovat a optimalizovat celou řadu věcí. Děje se to zpravidla průběžně. Nevidím nyní jednu věc, kterou bych vypíchl.
S odstupem času by některá rozhodnutí možná vypadala jinak, nicméně být opět v dané chvíli se shodnými informacemi, postupoval bych stejně.