Lukáš Janoušek

16. února 2015Osobnosti

Dá se začít v podstatě s ničím, jen musíte dělat to, co vás baví a čemu věříte.

lukas-janousek

OBOR PODNIKÁNÍ?

Výroba a prodej příslušenství k mobilním telefonům

DOBA PODNIKÁNÍ?

4 roky

CO VÁM PODNIKÁNÍ DALO A VZALO?

Dalo mi svobodu. Nevzalo mi téměř nic. Fakticky jen manželství. Žiju jiný život a jsem s ním spokojený.

DŮLEŽITÁ KNIHA V ŽIVOTĚ?

Slabikář – naučil jsem se číst.

OBLÍBENÝ PODNIKATEL?

Steve Jobs. Protože se nebál měnit svět.

POKUD BY NĚKDO CHTĚL JÍT VE VAŠICH ŠLÉPĚJÍCH, JAKOU RADU BYSTE MU DAL?

Ať se nebojí začít, ať zatne zuby a vydrží a hlavně ať dělá to, co ho baví.

 

Všechno jde zvládnout, stačí jen chtít

 

PROČ JSTE SE ROZHODL PODNIKAT ZROVNA V OBLASTI VAŠEHO PODNIKÁNÍ?

V podstatě to vzniklo náhodou. Jeden ze společníků našeho předchozího projektu virtuálního operátora Gorila mobil, Roman Nováček, mě seznámil s naším současným společníkem Martinem Habinou, který měl již v této branži zkušenosti. Když jsme se podívali na podstatu byznysu s kryty a mobilním příslušenstvím, konkurenci, potenciál, marže a naše schopnosti posunout věci rychle kupředu, tak to dávalo matematiku. A šli jsme do toho naplno. Dnes provozujeme 2 největší eshopy s mobilními kryty www.esperia.cz a www.epishop.cz, máme vlastní značku produktů Epico, kterou prodáváme v českých a vybraných slovenských Apple Premium prodejnách, ve vybraných O2 prodejnách a u dalších prodejců. Momentálně pracujeme na zahraniční expanzi.

 

CO JE PŘI PODNIKÁNÍ PODLE VÁS DŮLEŽITÉ?

Především vás musí bavit to, co děláte a musíte tomu věřit. Když vás to bude bavit, tak to budete dělat rádi. A když budete něco dělat rádi, tak to budete dělat lépe než ostatní. A když budete věřit tomu, co děláte, tak vám to dodá sílu vstát a jít dál pokaždé, když vás něco srazí na kolena. A věřte tomu, že to se velmi pravděpodobně nejednou stane!

 

JAKÝ BYL NEJTĚŽŠÍ KROK PŘI PODNIKÁNÍ?

Zejména v počátečních letech je potřeba věnovat podnikání hodně času. V podstatě neřešíte téměř nic jiného. Soukromý život jde stranou, zábava jde stranou. Prošel jsem si těžkými obdobími. Rozvod, několikrát jsme byli kousek od bankrotu, několikrát téměř nedopadl zásadní projekt. Ničeho ale nelituji, protože všechny problémy byly úžasná životní zkušenost, která mě posunula dál. Dnes jsem již o dost zkušenější, takže riziko podstatně lépe kontroluji. Ale stejně mě to na podnikání baví nejvíce, nesnáším stereotyp.

 

BYLO NAOPAK NĚCO NAD OČEKÁVÁNÍ SNADNĚJŠÍ?

Samotný start. Dá se začít v podstatě s ničím. Nepotřebujete žádné speciální vzdělání pro podnikatele, ani žádný zásadní kapitál na začátek. Potřebujete jen dobrý nápad, selský rozum, hodně dřiny, vytrvalost a trochu štěstí a podnikat může začít každý.

 

JAK VYPADÁ VÁŠ PRACOVNÍ DEN?

Vstávám kolem sedmé. Ještě doma vyřídím jedno kolečko komunikace s našimi partnery v Číně. Protože díky časovému posunu je potřeba začít brzo, aby bylo možné udělat za den 2-3 interakce. Do kanceláře přicházím kolem deváté. Každý den průběžné krátké akční schůzky s kolegy ohledně aktuálních událostí. Někdy delší strategičtější meetingy. Ale nejsme korporace, takže mistrovství světa ve vysedávání v zasedačce neprovozujeme. Pak také absolvuji nějaké schůzky mimo kancelář ohledně obchodních a marketingových příležitostí. Řešení emailů a telefonátů. Odcházím většinou kolem šesté nebo sedmé večer. Ale když je potřeba, tak samozřejmě na čas moc nekoukám.

 

JAK SI ORGANIZUJETE PRACOVNÍ DOBU V RÁMCI CELÉHO ROKU I JEDNOHO DNE?

Náš rok má několik zásadních období. Dvakrát do roka inovujeme naše produktové portfolio. S tím souvisí zahraniční cesty. Většinou do Číny, kde trávím zhruba 2 měsíce v roce. Jezdíme na veletrhy, navštěvujeme naše dodavatele a pracujeme na nových produktech. To je vždy na jaře a na podzim. Někdy i v létě, které je v maloobchodě poklidnější. Klíčový je podzim a následně hlavně Vánoce. To je hlavní sezona, která má zásadní vliv na náš byznys.

 

JEZDÍTE NA DOVOLENOU? JAK ČASTO? MÁTE ČAS NA SVÉ KONÍČKY?

Cestování je můj velký koníček. Cítím se spíše jako kosmopolitní člověk, než jako obyvatel jedné země. Z cestování si beru hodně inspiraci, která se určitě promítá i do mojí práce. Takže se snažím cestovat tak často, jak to jen lze. Několikrát za rok vyrazím na víkend do některého evropského města. Oblíbil jsem si Londýn a Berlín. A alespoň 1x za rok na delší dovolenou. Nedávno jsem se vrátil z cesty na Srí Lanku, kde jsem strávil necelé 3 týdny přes Vánoce a Silvestr. Pravidelně sportuji, alespoň 3x týdně. Začal jsem chodit do sauny. Mám rád kino, koncerty a festivaly. Někdy je časově náročné to skloubit. V podstatě nemám vůbec čas na nějaké zahálení a nekoukám třeba vůbec na televizi. Ale mám alespoň pocit, že žiju život naplno.

 

JAKÉ MÁTE PLÁNY DO BUDOUCNOSTI?

Především chci dělat to, co mě bude bavit. Ve firmě máme ambici být největším výrobcem prémiového příslušenství k mobilům ve střední a východní Evropě. Takže se ještě pár let nudit určitě nebudeme.

 

POKUD BYSTE MĚL ZMĚNIT NA VAŠEM PODNIKÁNÍ JEDNU JEDINOU VĚC, CO BY TO BYLO? / KDYŽ SE OHLÉDNETE ZPÁTKY, CO BYSTE NEJRADĚJI ZMĚNIL Z VAŠICH ROZHODNUTI?

Nic. Nikdy nelituji svých rozhodnutí. Byť ne vždy byly správné. Ale stojím si za nimi a vždy jsem se snažil ze svých chyb poučit. A každá chyba mě posunula dál. A bez nich bych nebyl tam, kde jsem.