Marek Odrobina

04. května 2015Osobnosti

Neměnil bych žádné své rozhodnutí. I to, co jsem kdysi vnímal jako špatné, mě v něčem posunulo.

marek-odrobina

OBOR PODNIKÁNÍ?

Advokacie

DOBA PODNIKÁNÍ?

10 let

CO VÁM PODNIKÁNÍ DALO A VZALO?

Dalo mi rozhodně lidi, se kterými jsem spojil vekou část mého produktivního života. Dalo mi ohromné množství zkušeností a možnost vládnout sám sobě. Dalo mi svobodu. Vzalo mi pocit méněcennosti, díky bohu za to.

DŮLEŽITÁ KNIHA VE VAŠEM ŽIVOTĚ, JAKÁ A PROČ?

Nemusí být vždycky kaviár. Příběh člověka, který si dokázal život užít, vyznat se v tlačenicích a zachovat si své principy. Navíc jsou v ní kuchařské recepty.

VÁŠ OBLÍBENÝ PODNIKATEL, PROČ?

Jakub Andrle. Protože je inspirativní, milý a úspěšný, protože dokázal navázat na sebe několik úspěchů, nikoliv jeden, realizovat několik svých velkých plánů, přitom jej práce jednoduše baví. Taky proto, že se nevzdal, když se mu něco nezadařilo. Rád se podělí o své zkušenosti, aniž by své názory hlásal jako dogma.

POKUD BY NĚKDO CHTĚL JÍT VE VAŠICH ŠLÉPĚJÍCH, JAKOU RADU BYSTE MU DAL?

Hlavně se z ničeho nepo.... a když to hrozí, tak dýchej zhluboka.

Bůh nám dal sílu měnit věci, které změnit můžeme, klid akceptovat věci, které změnit nemůžeme a schopnost rozeznat, která je která
Tomáš Akvinský

PROČ JSTE SE ROZHODLI PODNIKAT ZROVNA V OBLASTI VAŠEHO PODNIKÁNÍ?

Touha poznat pravidla lidské společnosti, znát je a využívat. Připadal jsem si jako dítě tak nějak nahý a bezbranný, když jsem nevěděl, co mohu a co ne, anebo jestli když mě někdo nutí dodržovat nějaká pravidla, zda na to má právo.

CO JE PŘI PODNIKÁNÍ PODLE VÁS DŮLEŽITÉ?

Je toho spousta: udržet cash flow, ale také čistou hlavu. Dobré vztahy v týmu a spánek. Důvěra šéfa v podřízené a podřízených v šéfa. Vize do budoucna a úřednické návyky. Odvaha hledat a vytvářet nové možnosti. Dobře zvládnuté řemeslo. Nebát se a nekrást. Radost ze své práce. Naslouchat, co říkají jiní.

Lze to ovšem stihnout sledovat vše najednou, jen člověk musí trénovat. Asi jako při řízení auta.

JAKÝ BYL NEJTĚŽŠÍ KROK PŘI PODNIKÁNÍ?

Pochopit a naučit se, že kromě samotného „core businessu“ je potřeba zvládat mnoho dalších rolí, v podstatě suplovat obchodní oddělení, marketingové oddělení, fakturaci a účetnictví, HR, PR, propagaci. Pak až se firma rozrostla, zase pochopit, že ty jednotlivé činnosti mohu a musím delegovat. To mi nikdo neřekl. A pak nalézt po letech znovu důvod k podnikání a lásku k němu.

BYLO NAOPAK NĚCO NAD OČEKÁVÁNÍ SNADNĚJŠÍ?

Nabírat klientelu a práci. Té je všude dost a nikdy jsem nezažil, že bych neměl do čeho píchnout.

JAK VYPADÁ VÁŠ PRACOVNÍ DEN?

Musím skloubit kromě práce i péči o rodinu, takže ráno cestou do práce odvezeme děti do školek. Cestou pražskými zácpami přemýšlím „z nadhledu“ o nápadech, kam firmu či některé úkoly posunout. Často se před kanceláří setkám s kolegy na kávě a probíráme práci i život, máme „management meeting“. Zbytek dne buď sedím u počítače a píšu, jednám s klienty, spolupracuji s podřízenými na jejich úkolech nebo se soudím. V poslední době si po poledni odpočinu, lépe se mi pak pracuje. Víc se soustředím. V šest „padla“ cestuji 45 minut zpět k domovu a vyzvedávám děti. I to je v podstatě práce, hlavně o víkendu. Ovšem také radostná.

JAK SI ORGANIZUJETE PRACOVNÍ DOBU V RÁMCI CELÉHO ROKU I JEDNOHO DNE?

Tuto náročnou disciplínu, přiznám se, zatím nezvládám nějak excelentně a organizaci mého pracovního roku by mnohý zasvěcený mohl nazvat spíše živelnou. Až v poslední době jsem se začal cíleně vzdělávat v boji proti prokrastinaci, time managementu a podobných disciplínách. Ve školském systému nás to nějak necítili potřebu učit. Rodiče v podnikatelské sféře nepracovali a ani je to nikdo neučil.

JEZDÍTE NA DOVOLENOU? JAK ČASTO? MÁTE ČAS NA SVÉ KONÍČKY?

Zatím dodržuji čtyřtýdenní „fond“, který dělím obvykle mezi letní a zimní dovolenou. V prenatální době mých dětí se mi podařilo i vycestovat na podzim do exotických zemí, teď raději trávím čas s nimi a začnu zase až budou moci jezdit se mnou.

Na koníčky si rozhodně čas najdu. Doby, kdy jsem to nedělal nevedly k ničemu dobrému. Člověk prostě musí dělat něco, co je jen a jen pro něj samotného. V opačném případě pro jiné neudělá mnoho dobrého.

JAKÉ MÁTE PLÁNY DO BUDOUCNOSTI?

Rozbíhám teď pár nových projektů navázaných buď na mé podnikání, anebo na koníček – auto veterány. Čeká mě spousta krásné práce, ve které využiju své na advokáta neobvyklé přednosti, pomohu malým a začínajícím, nebo i znovu-začínajícím podnikatelům, uspořádám resty z minulosti a budu se věnovat výchově svých dětí. To je také velice inspirativní činnost.

POKUD BYSTE MĚL ZMĚNIT NA VAŠEM V PODNIKÁNÍ JEDNU JEDINOU VĚC, CO BY TO BYLO? / KDYŽ SE OHLÉDNETE ZPÁTKY, CO BYSTE NEJRADĚJI ZMĚNIL Z VAŠICH ROZHODNUTI?

Neměnil bych žádné své rozhodnutí. I ty, které jsem kdysi vnímal jako špatné a obviňoval se za ně, mě k něčemu byly dobré. Musel jsem jen pochopit k čemu. A protože je podnikání neustále v pohybu a všechno se pořád mění, neumím si představit, co by mohlo být to jedno jediné hodné změny.