Patricie Hluštíková

27. července 2015Osobnosti

Kupředu mě žene nejen motivace, ale i dobrá nálada a pozitivní myšlení.

patricie-hlustikova

OBOR PODNIKÁNÍ?

provoz vinotéky

DOBA PODNIKÁNÍ?

5 měsíců

CO VÁM PODNIKÁNÍ DALO A VZALO?

Dalo mi víc sebevědomí, vzalo bezstarostný život.

DŮLEŽITÁ KNIHA V ŽIVOTĚ?

Tvrdohlavá Marie od Antonína Zhoře. Marie Curie-Sklodowská je pro mě velkým vzorem. Obdivuji, jak si dokázala svou tvrdohlavostí a pílí vydobýt místo v životě a přitom najít životní lásku a štěstí.

OBLÍBENÝ PODNIKATEL?

Žádného nemám.

POKUD BY NĚKDO CHTĚL JÍT VE VAŠICH ŠLÉPĚJÍCH, JAKOU RADU BYSTE MU DAL?

Asi bych mu podala ruku :-)

When I get sad, I stop being sad and be awesome instead!

 

PROČ JSTE SE ROZHODL PODNIKAT ZROVNA V OBLASTI VAŠEHO PODNIKÁNÍ?

Můj praděda měl vinotéku, můj děda měl vinotéku, můj táta má vinotéku a já budu mít taky vinotéku. Dělám si srandu. V naší spíše pivařské rodině není víno zas tak opěvovaným mokem, mě však vinná kultura zaujala více než škopek piva. Jsem celkem podnikavá, a proto jsem se od chvíle, kdy mě mohl někdo zaměstnat, hnala za každou pracovní příležitostí. Tak jsem se taky dostala k jednomu moravskému vinařství, které definitivně potvrdilo mou oblibu ve víně. Prodávala jsem ve vinotéce, asistovala na různých vinařských akcích a jezdila pomáhat na degustace. Během asi 5 let jsem nasbírala spoustu znalostí a zkušeností, a hlavně jsem se přesvědčila o tom, že ať už peníze jsou, nebo ne, víno se pilo, pije a pít bude.

 

CO JE PŘI PODNIKÁNÍ PODLE VÁS DŮLEŽITÉ?

Motivace. Ta mě žene kupředu a přináší nové myšlenky. Pak je to určitě dobrá nálada a pozitivní myšlení. Když se cítím dobře, dokážu se mé práci věnovat na maximum a všechno jde snáz. Ono v dnešní době nejde vždy jen o perfektní produkt, ale spíše o přístup, s jakým ho prodáváte.

 

JAKÝ BYL NEJTĚŽŠÍ KROK PŘI PODNIKÁNÍ?

Pro mě to byla volba mezi školou a Vincafe. Cítila jsem, že se nemůžu ani jedné věci věnovat naplno a to se mi příčilo. Přemýšlela jsem tedy, že bych školu na čas přerušila. Otázkou však bylo, jak dlouho tahle situace bude trvat. Třeba bych na tu školu neměla pořádně čas ještě další 2 roky. Rozhodla jsem tedy, že to zkusím zvládnout dohromady. To se mi vcelku povedlo a já doufám, že to tak bude pokračovat i dál.

 

BYLO NAOPAK NĚCO NAD OČEKÁVÁNÍ SNADNĚJŠÍ?

Samotný rozjezd Vincafe. Bála jsem se nedostatků, které jsem mohla při přípravách zanedbat a na které by mohli přijít až zákazníci. Naštěstí šlo vše docela hladce.

 

JAK VYPADÁ VÁŠ PRACOVNÍ DEN?

Mé pracovní dny trávím ve vinotéce, je to zároveň má kancelář, takže když zrovna nemám zákazníky, vyřizuji faktury, nebo objednávám zboží.

 

JAK SI ORGANIZUJETE PRACOVNÍ DOBU V RÁMCI CELÉHO ROKU I JEDNOHO DNE?

Zatím mi ji organizuje provozní doba vinotéky, během které zvládám řešit vše, co potřebuji.

 

JEZDÍTE NA DOVOLENOU? JAK ČASTO? MÁTE ČAS NA SVÉ KONÍČKY?

Ano, snažím se jezdit dvakrát ročně jak na lyže, tak v létě k moři. Mým hlavním koníčkem je zdravý životní styl. Ráda si zajdu do fitka, s přítelem se hodně zajímáme o zdravou stravu. Čas si proto na tuhle oblibu najdu vždy.

 

JAKÉ MÁTE PLÁNY DO BUDOUCNOSTI?

V hlavě mám nové koncepty, které bych ráda uskutečnila. Jedním z nich je otevřít další vinotéku, nejlépe v mém milovaném Brně. V první řadě však musím vytvořit životaschopnou vinotéku ve Zlíně, která mi umožní dál rozvíjet své plány.

 

POKUD BYSTE MĚL ZMĚNIT NA VAŠEM PODNIKÁNÍ JEDNU JEDINOU VĚC, CO BY TO BYLO? / KDYŽ SE OHLÉDNETE ZPÁTKY, CO BYSTE NEJRADĚJI ZMĚNIL Z VAŠICH ROZHODNUTI?

Nic zásadního bych měnit nechtěla. Možná jiný odstín výmalby, ale do toho se vrhnu hned s první rozbitou sklenicí červeného vína :-) Navíc se držím pravidla, že všechno zlé je k něčemu dobré.