Pavlína Zychová

23. března 2015Osobnosti

Buďte slušně drzí, kreativní, buďte vidět a strašně si to při tom užívejte!

pavlna-zychova

OBOR PODNIKÁNÍ?

Smart systém pro segment hotelů a firem z oblasti pohostinství

DOBA PODNIKÁNÍ?

Na MyStay pracuji přes 2 roky, samostatná společnost pro MyStay vznikla na začátku tohoto roku.

CO VÁM PODNIKÁNÍ DALO A VZALO?

Dává mi pracovní svobodu, možnost kreativity, nadhled, možnost setkávání se s novými lidmi, být hrdá na svoji práci. Vzalo mi doktorská studia, která se při současném nasazení opravdu stíhat nedají.

DŮLEŽITÁ KNIHA VE VAŠEM ŽIVOTĚ, JAKÁ A PROČ?

Motivační - Chudý táta, bohatý táta – úplný základ pro otevření očí; Sofiin svět – příjemně zpracované filozofické teorie.
Odpočinková – učebnice italštiny – italština před spaním je skvělá věc.

VÁŠ OBLÍBENÝ PODNIKATEL, PROČ?

Ani ne tak podnikatel, jako spíš osobnost: Lady Diana, protože si vždy šla odhodlaně za tím, co chtěla, a uměla v lidech vyvolat velmi silný pocit naděje a štěstí.

POKUD BY CHTĚL JÍT NĚKDO VE VAŠICH ŠLÉPĚJÍCH, JAKOU NEJCENNĚJŠÍ RADU BYSTE MU Z VAŠÍ ZKUŠENOSTI DALA?

Buďte slušně drzí, kreativní, buďte vidět a strašně si to při tom užívejte!

Navíc, jednou mi někdo řekl, že jakmile jsi v místnosti ty ten nejlepší, je na čase ji opustit a najít novou, kde se zase budeš muset snažit dostat na špici.

A VZKAZ PRO DALŠÍ GENERACI?

Přeji vám všem ještě nerozhodnutým, tápajícím či začínajícím s realizací vlastního projektu, ať všechna vaše vyřčená slova a všechny nápady proměníte ve skutky a úspěšné firmy, které budou bavit nejen vás, ale i vaše okolí.
Jste to, co děláte, tak to dělejte pořádně!

Zvedni se a jdi, protože nikdy nevíš, co (nebo koho) potkáš za rohem. Svět je přece tak malý, tak proč se ho nepokusit poznat celý

PROČ JSTE SE ROZHODLI PODNIKAT ZROVNA V OBLASTI VAŠEHO PODNIKÁNÍ?

V našem případě nešlo ani tak o rozhodnutí ze dne na den, ale spíše o přirozenou evoluci našeho snažení. MyStay vyplynul jako jeden z vtipných projektů ve společnosti mého kamaráda Radka Novotného, který před dvěma a půl lety přiletěl ze Srí Lanky s milionovým nápadem, po tom co se ztratil v Colombu – neměl internet, a tím pádem ani kontakt se svým hotelem.
Po prozkoumání trhu i zhodnocení našich znalostí a možností jsme za přispění nápadů od hoteliérů sestavili virtuálního průvodce pobytem hotelových hostů – prostě „hotel v kapse“.

S budoucími společníky jsme potom nad MyStay sedávali někdy třeba i do 4 do rána. A ráno v devět nám začala opět normální pracovní doba plná jiných úkolů a projektů. Během dvou let se produkt rozrostl a specifikoval natolik, že jsme ho oddělili do samostatné společnosti, která nabízí smartphone - tablet - TV aplikaci MyStay a doplňkové služby pro hotely – www.mystay.cz.

CO JE PŘI PODNIKÁNÍ PODLE VÁS DŮLEŽITÉ?

Další a další kreativní nápady, které Vás nenechají spát, protože se těšíte, jak je hned ráno zrealizujete. Dále také vysoce motivovaný a výkonný tým, který s Vámi sdílí nadšení pro to, co děláte. Nesmírně důležitá je vaše osobní vášeň a spokojenost s tím, co vytváříte.

Pokud to děláte s nadšením a správně, odměnou jsou vám spokojení klienti, kteří vám vytváří živou reklamu. Když vaše služby a produkty začnou doporučovat svým známým, rodině či přátelům, máte vyhráno.

V osobním životě, který ten podnikatelský významně ovlivňuje, je zásadní se obklopit lidmi podobného vitálního a aktivního myšlení a nenechat se ovlivňovat těmi, kdo mají rádi své pohodlí a žijí diametrálně jiný život než vy.

Určitě připustit si fakt, že nemohu stihnout všechno. Náročné, především psychicky, je i začlenit se do nové neznámé komunity a vybudovat si důvěru a pozici v úplně novém prostředí. V neposlední řadě jsou tu také nejčastější dvě proměnné, které to nikomu z nás neulehčují, a to finance a časová náročnost.

BYLO NĚCO NA POČÁTKU PODNIKÁNÍ NAD OČEKÁVÁNÍ SNADNĚJŠÍ?

Zrovna mě bohužel nic nenapadá, ale časem bych na něco určitě přišla.

JAK VYPADÁ VÁŠ PRACOVNÍ DEN?

Každý různě, stavím je velmi variabilně – někdy dokončujeme projekt, takže veškeré síly jsou napnuty do projektu, jindy jsem většinu dne s klienty, na schůzkách s potenciálními zákazníky nebo na cestách. Jsou i dny, kdy řeším například jen administrativu, smlouvy atd.

Každopádně při podnikání si více než kdy jindy uvědomíte, že den má opravdu pouze 24 hodin.

JEZDÍTE NA DOVOLENOU? JAK ČASTO? MÁTE ČAS NA SVÉ KONÍČKY?

Osobně vůbec nevyhledávám klasický druh dovolené – 4 měsíce dopředu naplánovaný týdenní výlet k moři, na hory, do Paříže apod. Velmi ráda jednám spontánně a prostě cestuji, když je příležitost a čas (chuť je vždycky) a když přijde lákavá nabídka a něco mne zaujme. To se potom bez váhání sbalím a jedu. Takže ano, cestuji, a to hrozně ráda. Mívám sebou téměř vždy počítač a telefon, tudíž práci řeším i na cestách a nevadí mi to, naopak. Nemám pak špatný pocit, že se flákám.

Mnohé mé koníčky se navíc potkávají se zájmy našeho podnikání, ať už to jsou nejrůznější společenské nebo sportovní akce, cestování atd. To je velká výhoda.

JAKÉ MÁTE PLÁNY DO BUDOUCNOSTI?

Mé osobní plány jsou ruku v ruce s pracovními, takže jednoznačně expanze MyStay do zahraničí a s tím spojený i můj střídavý nebo dlouhodobější pobyt mimo Českou republiku.

POKUD BYSTE MĚL ZMĚNIT NA VAŠEM V PODNIKÁNÍ JEDNU JEDINOU VĚC, CO BY TO BYLO? 
KDYŽ SE OHLÉDNETE ZPÁTKY, CO BYSTE NEJRADĚJI ZMĚNIL Z VAŠICH ROZHODNUTI?

Jak řekla Tallulah Banhead: „If I had to live my life again, I would make the same mistakes, only sooner.“

Když se budeme bavit konkrétně, tak bych například nekoncentrovala tolik své pozornosti na školu a začala bych si všímat podnikatelského světa mnohem, mnohem dřív. Osobně velmi obdivuji lidi, co začnou podnikat už na vysoké či dokonce střední škole.

MyStay