Roman Pinkava

20. dubna 2014Osobnosti

Než dělat nudnou práci, to raději umřít. Děláme tak, aby to, co je dnes jen teoretickým nápadem na papíře, bylo u nás možné zítra zrealizovat.

roman-pinkava

OBOR PODNIKÁNÍ?

Návrhy a výroba reklamního a firemního porcelánu a skla

DOBA PODNIKÁNÍ?

3 roky

CO VÁM PODNIKÁNÍ DALO A VZALO?

Dalo možnost vlastní volby a rozhodování úplně ve všem. Vzalo jen to, co mi nechybí a lze postrádat.

DŮLEŽITÁ KNIHA VE VAŠEM ŽIVOTĚ, JAKÁ A PROČ?

Siddhártha od Hermanna Hesse. Kniha pojednává o velmi svébytném hledání osobní existence.

VÁŠ OBLÍBENÝ PODNIKATEL, PROČ?

Každý slušný a férový člověk a je jedno, jak má velkou firmu a kam se až dopracoval.

POKUD BY NĚKDO CHTĚL JÍT VE VAŠICH ŠLÉPĚJÍCH, JAKOU RADU BYSTE MU DAL? 

Rady jsou zbytečné, stejně si to každý udělá po svém ☺

Než dělat nudnou práci, to raději umřít

PROČ JSTE SE ROZHODL PODNIKAT ZROVNA V OBLASTI VAŠEHO PODNIKÁNÍ?

Zahrnuje to vše, co mám rád. Vytváříme elegantní a praktické věci, které se dají ohmatat, zaujmou a potěší každého, kdo je vezme do ruky. Z každé zakázky se u nás vždy stává unikátní malý projekt a je jedno, zda je klientem malá česká firma, nebo přebujelá korporace s tisícem poboček. Je to pestrá a různorodá práce a každá zakázka skýtá nové možnosti v designu a originalitě.

CO JE PŘI PODNIKÁNÍ PODLE VÁS DŮLEŽITÉ?

Z pohledu financí mít úspěšnou firmu, která vydělává dostatek peněz na další investice, zejména do technických inovací. Aby to, co je dnes jen teoretickým nápadem na papíře, bylo u nás možné zítra zrealizovat. Po sociální stránce být obklopený týmem spokojených lidí, na které se mohu spolehnout, a to i v případě expanze naší firmy na trh mimo naši planetu.

JAKÝ BYL NEJTĚŽŠÍ KROK PŘI PODNIKÁNÍ?

Počáteční deprese z toho, že nemáte žádné jistoty stabilního příjmu a jste odkázáni jen sami na sebe a zda to, čemu věříte a do čeho vkládáte veškerou energii, bude mít nakonec úspěch.

BYLO NAOPAK NĚCO NAD OČEKÁVÁNÍ SNADNĚJŠÍ?

Přechod na nově nabytou osobní svobodu a vlastní rozhodování o věcech, které dříve za Vás rozhodoval nějaký generál nad Vámi.

JAK VYPADÁ VÁŠ PRACOVNÍ DEN?

Každý všední den od 8 až do 18 h se vše točí jen kolem práce. Občas během dne uteču od pracovních věcí k těm odpočinkovým, někdy zase naopak pracuju do pozdních večerních hodin.

JAK SI ORGANIZUJETE PRACOVNÍ DOBU V RÁMCI CELÉHO ROKU I JEDNOHO DNE?

S klienty většinu pracovních věcí vyřeším ve všední dny za světla. Občas je potřeba vyjít vstříc i těm, kteří nemají jinou možnost návštěvy naší vzorkovny než večer nebo o víkendu. V tom případě jsou pracovní schůzky časově podřízené klientům.

JEZDÍTE NA DOVOLENOU? JAK ČASTO? MÁTE ČAS NA SVÉ KONÍČKY?

Jako člověk s nezdravou mírou odpovědnosti k práci a touhy po dokonalosti si místo klasické dovolené dělám prodloužené víkendy. Poslední dva roky mi většinu volného času zabírá bike a cykloturistika v jakékoliv podobě, díky čemuž si protáhnu tělo a vyčistím hlavu.

JAKÉ MÁTE PLÁNY DO BUDOUCNOSTI?

Výrazně pracujeme na importu nového a z pohledu designu zajímavého porcelánu a skla na náš trh. Díky inovativním technikám reklamního brandu porcelánu a skla získáváme dobré jméno i v zahraničí. Hodláme výrazně posílit exportní odbyt nejen do okolních zemí, jako je Německo, Rakousko a SR, kde již máme řadu klientů, ale chceme se ve větším měřítku uplatnit také na trhu v severských zemích, jako je např. Dánsko, Švédsko, Finsko a Pobaltské republiky.

POKUD BYSTE MĚL ZMĚNIT NA VAŠEM PODNIKÁNÍ JEDNU JEDINOU VĚC, CO BY TO BYLO? / KDYŽ SE OHLÉDNETE ZPÁTKY, CO BYSTE NEJRADĚJI ZMĚNIL Z VAŠICH ROZHODNUTI?

Nic bych neměnil. Bylo i pár špatných rozhodnutí, ale všechna měla velmi malý negativní dopad na chod firmy. Litovat se dá času a energie vynaložené na projekty a plány, které nepřinesly očekávané ovoce. Ale za zkoušku to stálo☺

www.mugs.cz