Soňa Fialková

15. června 2015Osobnosti

Jako specialista na krmiva a chovatelské potřeby pro psy, kočky a další domácí mazlíčky vám doporučím jen to, co bych dala i svým psům.

sona-fialkova

OBOR PODNIKÁNÍ?

Chovatelské potřeby

DOBA PODNIKÁNÍ?

10 let

MOTTO, KTERÉMU DÁVÁTE ZA PRAVDU?

Z podnikatelského světa je to: Musíš měnit trh nebo trh změní tebe.
Jinak: Odpouštěj všem jen ne sobě.

CO VÁM PODNIKÁNÍ DALO A VZALO?

Dalo mi spoustu zkušeností. Vzalo mi dost volného času, hlavně v počátcích podnikání.

DŮLEŽITÁ KNIHA VE VAŠEM ŽIVOTĚ, JAKÁ A PROČ?

Čtyři dohody (Don Miguel Ruiz), pomohla mi dívat se na svět s větší tolerancí k ostatním.

VÁŠ OBLÍBENÝ PODNIKATEL, PROČ?

Je jich spousta. V podstatě všichni, co dokázali přijít s něčím novým a jít vlastní cestou i přes počáteční nedůvěru okolí…

POKUD BY NĚKDO CHTĚL JÍT VE VAŠICH ŠLÉPĚJÍCH, JAKOU RADU BYSTE MU DALA?

Nekopíruj konkurenci, ale jdi vlastní cestou, ta je ta správná.

Musíš měnit trh nebo trh změní tebe

PROČ JSTE SE ROZHODLA PODNIKAT ZROVNA V OBLASTI VAŠEHO PODNIKÁNÍ?

V době před deseti lety, kdy jsem v našem oboru začínala, se jednalo o odvětví, kterého si nestihli všimnout velcí hráči a bylo v podstatě netknuté moderními technologiemi. Prodej krmiv a chovatelských potřeb online poskytovali cca 2 nebo 3 eshopy. Na první pohled tam byl obrovský prostor tvořit něco nového. Založení eshopu pro zvířata jsem ale plánovala jako přivýdělek pro svou maminku. Netušila jsem, že se z toho stane mé hlavní povolání na hodně dlouho.

CO JE PŘI PODNIKÁNÍ PODLE VÁS DŮLEŽITÉ?

Intuice, nadšení pro věc a poctivost. Můžete tisíckrát něco spočítat, ale osvědčilo se mi dát na první pocit. Zároveň si myslím, že je dobré dělat věci s nadšením a poctivě. Je to sice delší a složitější cesta, ale zákazníci to poznají a vám se to úsilí tisíckrát vrátí.

JAKÝ BYL NEJTĚŽŠÍ KROK PŘI PODNIKÁNÍ?

Obecně nejtěžší je najít dobré lidi, kteří utvoří dobrý tým. Ale pokud mám říci konkrétní období, tak to bylo stěhování skladu z Vysočiny do Říčan u Prahy. Bylo potřeba najít kvalitní lidi a rychle je zaškolit, to se nám podařilo, ale ne tak rychle jak jsme si tehdy mysleli a potřebovali. Museli jsme proto hodně zabrat, ale tyto kritické chvíle pomáhají najít slabá místa firmy a fungují ozdravně.

BYLO NAOPAK NĚCO NAD OČEKÁVÁNÍ SNADNĚJŠÍ?

Snadná cesta k úspěchu nebo velkému cíli asi neexistuje :)

JAK VYPADÁ VÁŠ PRACOVNÍ DEN?

Vstávám velmi nerada, ale kvůli dětem musím být už v šest na nohou. Odvezu je do školy a školky a po osmé jsem v kanceláři. Zpravidla si dělím týden na 2 dny “schůzkové” a 3 dny se snažím být jen v kanceláři a vyřídit naplánované úkoly. Kolem 14. hodiny většinou odcházím z kanceláře. Pár věcí vyřídím ještě večer. Víkendy se snažím mít volné, ale ne vždy se to podaří.

JAK SI ORGANIZUJETE PRACOVNÍ DOBU V RÁMCI CELÉHO ROKU I JEDNOHO DNE?

Každé ráno si stanovím hlavní úkoly, které se snažím v rámci daného dne vyřešit. Stejně tak to mám i v rámci roku. Mám plán “rozvoje” firmy a jednotlivé body mají stanovený termín, kdy je chceme mít vyřešené.

JEZDÍTE NA DOVOLENOU? JAK ČASTO? MÁTE ČAS NA SVÉ KONÍČKY?

Na dovolenou jezdím několikrát do roka. V létě častěji. Většinou si prostě řeknu, že by to chtělo dovolenou, večer najdu ubytování, koupím letenky a do 3 dnů od prvotního nápadu zpravidla vyrážím.

Ve volném čase si nejraději zacvičím jógu nebo zajdu na trénink TRX. Myslím, že pohyb obecně velmi dobře pomáhá proti pracovnímu stresu.

JAKÉ MÁTE PLÁNY DO BUDOUCNOSTI?

Pracovat, odpočívat, užívat si života a víc cvičit jógu :)

POKUD BYSTE MĚLA ZMĚNIT NA VAŠEM PODNIKÁNÍ JEDNU JEDINOU VĚC, CO BY TO BYLO? / KDYŽ SE OHLÉDNETE ZPÁTKY, CO BYSTE NEJRADĚJI ZMĚNILA Z VAŠICH ROZHODNUTÍ?

Neměnila bych žádné. Asi je v tom hodně štěstí shůry, ale všechna zásadní rozhodnutí zatím vedla k cíli.