Nezapomínáte si v podnikání odkládat peníze stranou?

21. dubna 2023Rady a tipy

Pokud podnikáte jako fyzická osoba neboli OSVČ, můžete peníze, které vyděláte podnikáním, využít dle svého uvážení. Je tady ale malé, častěji spíše větší, ale. Část těchto peněz vám totiž neříká pane. Pojďme si, čistě pro pořádek, připomenout, na co byste si měli průběžně odkládat peníze stranou.

sporeni

Povinné odvody

Svatá trojice plateb, které musí řešit každý podnikatel, je:

  • daň z příjmu fyzických osob
  • zdravotní pojištění
  • sociální pojištění.

Správcem daně z příjmu fyzických osob je Finanční úřad, zdravotní pojištění pořešíte na vaší zdravotní pojišťovně a sociální pojištění má v gesci Česká správa sociálního zabezpečení. U těchto tří institucí se musí každý začínající podnikatel zaregistrovat a zároveň jim odvádět díl z peněz, které podnikáním vydělá. Problém je, že ne vždy po vás peníze chtějí hned, a to může být pro začínajícího podnikatele nepříjemné překvapení. Jak to tedy u nich funguje?

Daň z příjmu fyzických osob

Kolik zaplatíte na dani z příjmu fyzických osob, zjistíte při podání daňového přiznání. To se ale podává za rok zpětně a pokud na to při svých útratách zapomenete, můžete být na konci roku nemile překvapeni. Proto doporučujeme dělat si průběžně přehled, kolik zhruba budete odvádět a tyto peníze si střádat stranou. Pokud na dani z příjmu zaplatíte více než 30 000 Kč, finanční úřad vám pro další rok stanoví zálohy, které budete platit v průběhu roku (buďto za pololetí, nebo za čtvrtletí). Budete tak mít „předplaceno“. I tak je ale dobré si v rámci cashflow přehled držet.

Odvody na zdravotní a sociální pojištění

U odvodů na zdravotní a sociální pojištění to funguje trošku jinak. V průběhu roku si měsíčně platíte zálohy od prvního dne podnikání (pokud tedy nejste podnikající student, důchodce nebo maminka na rodičovské dovolené). Spousta začínajících podnikatelů si myslí, že tím že pošle zálohy, má splněno. Není tomu tak a jejich úhradou se zdravotní pojišťovnou ani okresní správou sociálního zabezpečení nekončíte! Po skončení roku musíte vyplnit tzv. přehledy, kde si spočítáte, kolik máte jednotlivým organizacím odvést. Od toho odečtete sumu již zaplacených záloh a rozdíl pak musíte doplatit. V případě přeplatku vám naopak peníze přijdou zpět.

Vždy je tedy potřeba udělat závěrečné vyúčtování skrze přehledy. Ošidné to může být především v prvním roce podnikání, kdy zpravidla platíte zálohy v minimální výši. Pokud se vám v průběhu roku daří, skutečný odvod může být násobně větší. Proto pozor na to! Opět pomůže přehled a odkládání peněz stranou.

Obnova vybavení

Nějaké to vybavení budete potřebovat pro jakékoliv podnikání. Někdy to bude investice větší, někdy menší. Na co byste rozhodně měli myslet, je fakt, že každé vybavení se opotřebovává a dříve nebo později jej bude potřeba obnovit. Zejména v případě dražších věcí to pak může být problém. I když si nevedete agendu odpisů, zkuste si udělat střízlivý odhad životnosti jednotlivých věcí. Počítejte při tom spíše s pesimistickou variantou, že daná věc nevydrží po celou dobu, kterou udává výrobce. Když pak podělíte pořizovací cenu dobou životnosti v měsících, zjistíte, kolik by bylo dobré si měsíčně odkládat stranou, aby vás případná obnova nepřekvapila.

Investice do sebe

Zde můžeme zmínit tři základní položky, a to dovolenou, vzdělávání a důchod. Jako podnikateli vám na dovolenou nikdo nepřispěje a pokud nemáte zaměstnance, kteří vás plnohodnotně zastoupí, váš byznys prostě přes vaši dovolenou stojí, nebo je minimálně omezený. S tímto výpadkem je potřeba počítat i v rámci cashflow.

Vzdělávání také něco stojí a pokud nechcete profesně ustrnout, nové věci se budete muset učit pořád. Vyplatí se proto mít na to vyčleněný zvláštní fond.

V neposlední řadě je tady váš důchod, coby téma, které v poslední době hýbe společností. Abyste jednou dostali důchod, musíte si platit sociální pojištění. Jen pro zajímavost. Vaše odvody nejsou úložkou na váš důchod. Jsou z nich vypláceny důchody stávajícím důchodcům. Na ty vaše budou přispívat další generace plátců. Jako podnikatel sice máte nějaké možnosti, jak odvody optimalizovat, což se ale odrazí ve výši přiznaného důchodu. Je asi všem jasné, že spoléhat se na důchod od státu není zcela ideální cesta. Jak se říká, co si člověk neudělá sám, to nemá. Proto popřemýšlejte, jakým způsobem byste důchodový věk chtěli trávit a udělejte si finanční plán.

Banka může pomoci

Pokud vám nebude vycházet cashflow, může vám pomoci banka ať už formou podnikatelské kreditní karty, kde máte bezúročné 45denní období, nebo třeba kontokorentem k podnikatelskému účtu či podnikatelskou půjčkou, kde už ale zaplatíte úrok.